De verzorging van oudere katten

Katten leven tegenwoordig steeds langer, vroeger was hun maximum leeftijd tussen de 10 en 12 jaar. Tegenwoordig is dat bijna 16 jaar en sommige katten kunnen zelfs vlot de 20 jaar halen. Een van de belangrijkste redenen van deze stijging in levensverwachting is het verschil in voeding. Enkele jaren geleden ontbraken belangrijke vitaminen en mineralen in de dagelijkse voeding van katten. Vandaag zijn al deze mineralen opgenomen in de dagelijkse voeding van katten.

Een tweede reden voor het lange leven van katten is het baanbrekende onderzoek in de verzorging van hun ziektes. In het laatste decennium is voor een groot aantal van de kwalen waar katten regelmatig mee te maken krijgen, een geneesmiddel gevonden. Daarbij komt ook de vooruitgang in de verdovingen voor dieren. Vroeger werd een aanzienlijk deel van de dieren niet meer wakker na een operatie, maar met de moderne middelen is dit probleem vandaag veel minder aan de orde.

Dagelijkse verzorging

De belangrijkste ziekte waar katten tegen gevaccineerd moeten worden is de griep. Vooral jonge en oude katten zijn gevoelig voor deze ziekte, het is dus zeker aan te raden oudere katten jaarlijks te vaccineren.

Vergeet niet om je kat regelmatig te controleren op vlooien. Oudere dieren hebben hier evenveel last van als jongere dieren. De meeste anti-vlooienproducten zijn veilig voor oudere dieren. Maar het kan zeker geen kwaad om allereerst met je dierenarts te bespreken welke producten je het best kan gebruiken.

Daarnaast zijn katten van alle leeftijden gevoelig voor wormen. Dus je kan best je huisdier om de 6 maanden laten controleren op wormen en mogelijk laten ontwormen. Door te lang met wormen rond te lopen kunnen katten namelijk allerlei ziektes en darmklachten krijgen.

De checklist

Het is best je kat op leeftijd wekelijks te controleren op verschillende kwalen. Ook moet je om de 6 maanden naar een huisarts gaan voor een volledige check-up. Dingen waar je bij je wekelijkse controle op moet letten zijn:

• Wanneer je met je hand over de ribbenkast gaat en je de ribben gemakkelijk voelt is je kat misschien aan het vermageren. Bij katten kan dit een symptoom van een ergere ziekte zijn.
• Controleer de ogen van je kat, heeft je kat tekenen van het verlies van zicht? Zoals tegen dingen oplopen, …
• Ga na of je kat zijn ademhaling normaal is, indien dit trager of sneller als gewoonlijk is kan je kat ziek zijn.
• Controleer je kat zijn nagels. Oudere katten kunnen namelijk veel te lange nagels krijgen, deze moet je dan knippen.
• Wanneer je de huid en vacht controleert let dan op onnatuurlijke bobbels of gezwellen.

Dit bericht is gepost op 28 October 2011 om 10:18 uur en is geplaatst in Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.