Haarballen bij katten

De meeste mensen die ooit een kat gehad hebben zijn vertrouwd met het fenomeen haarballen.  Katten hebben de gewoonte deze haarballen, die ontstaan wanneer ze hun eigen haren inademen, op verschillende plaatsen in het huis achter te laten. Haarballen zijn helemaal niet abnormaal, maar kunnen bij iedere kat voorkomen.

Een kat wast haar vacht dagelijks grondig door eraan te likken. Zo wordt de vacht niet alleen proper, maar slikt de kat ook heel wat haren in. Dat haar wordt normaal gezien vermengd met het eten en komt er terug uit via de stoelgang. Maar soms blijft het haar in de maag achter en vormt daar een bal. Wanneer die bal te groot wordt, zal de kat hem uitbraken. Zo’n haarbal is ongeveer 1 cm. breed en 4 cm. lang. Langharige katten hebben er vaker last van dan kortharige.

Een kat die veel last heeft van haaruitval of huidklachten zal gemakkelijk last krijgen van constipatie. Andersom zal een kat met chronische constipatie ook veel haar in haar stoelgang hebben. Te veel haar kan leiden tot erg droge, harde stoelgang die moeilijk door de darmen kan bewegen. Daardoor zal de stoelgang gemakkelijker vast komen te zitten in de darmen.

Behandeling

Een behandeling is meestal niet noodzakelijk. Gewone haarballen kunnen gemakkelijk onder controle gehouden worden door glijmiddelen te gebruiken die ervoor zorgen dat het transport van de haren naar de dunne darmen beter verloopt. Deze glijmiddelen zijn verkrijgbaar in de vorm van smakelijke pasta’s die de kat een of twee keer per week oraal moet innemen. Bij constipatie kun je je kat een beetje paraffine geven om de stoelgang malser te maken.

Voorkomen

Borstel de vacht van je kat regelmatig. Langharige katten kun je zelfs best meerdere keren per week kammen, zeker tijdens de ruiperiode.

Als je kat regelmatig last heeft van haarballen, kun je best eens proberen zijn dieet aan te passen. Verschillende merken van kattenvoeding brengen zelfs aangepaste voeding op de markt. Het is ook een goed idee je kat tweemaal per week een beetje tonijn te geven.  In die vis zitten gezonde vetzuren die de vacht in een goede conditie houden.

Ten slotte kun je bij de dierenspeciaalzaak ook kattengras kopen. Die grassprieten hiervan rollen zich rondom het haar zodat het gemakkelijk het lichaam kan verlaten.

Dit bericht is gepost op 10 August 2009 om 08:31 uur en is geplaatst in Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.