Heeft mijn hond een verkoudheid?

Kunnen honden ook een verkoudheid krijgen? Als je sommige honden geluid hoort maken, zou je zeggen van wel. Maar eigenlijk zijn dit ademhalingsproblemen die overeenkomsten vertonen met een verkoudheid bij de mens.

Besmetting

De oorzaak van verkoudheden bij de mens, het rhinovirus, vormt voor honden geen risico. Zij kunnen er niet mee besmet geraken. Dieren kunnen wel een ander virus uit de groep van de picornavirussen oplopen. Tot die groep behoort ook het rhinovirus. Zo zijn er onder meer de calicivirussen die katten kunnen besmetten en het mond- en klauwzeervirus dat evenhoevigen als rundvee, varkens, schapen, herten en geiten kan treffen.

Besmettingen, allergieën en andere aandoeningen kunnen stuk voor stuk leiden tot ziekte van de neus, het slokdarmhoofd, het strottenhoofd, de luchtpijp of de longen van honden. Rinitis (neus), sinusitis (verstopping van de sinussen), bronchitis (luchtwegen), laryngitis (strottenhoofd) en tonsillitits (keelamandelen).
Rhinosinusitis is de naam die we het geven als de aandoening zich vooral in de bovenste luchtwegen, de sinus- en neusholtes bevindt. Kennelhoest is de term die we gebruiken wanneer de infecties zich in de onderste luchtwegen bevindt, met name in de luchtpijpen en longen.

Besmettingen kunnen veroorzaakt worden door virussen als het adenovirus, het parainfluenza, het reovirus en het canine herpesvirus en door bacteriën als Bordetella, stafylokokken, streptokokken en E. Coli. Schimmels en parasieten kunnen ook een infectie veroorzaken. Voor sommige virussen en bacteriën is er een preventief vaccin beschikbaar.

Gevolgen

Ademhalingsproblemen kunnen chronisch of acuut zijn. Soms kunnen verschillende uitlokkende factoren deze symptomen veroorzaken. Honden met een allergie zijn  bijvoorbeeld vatbaarder voor infecties. Vaak zijn de problemen een combinatie van verschillende factoren. Gewoonlijk ligt een virus aan de basis van een ziekte. Eens het immuunsysteem beschadigd is, kan de bacterie het koloniseren, wat kan leiden tot complicaties. Sommige complicaties kunnen ernstig en progressief zijn, zeker als er niet wordt ingegrepen. Als je hond ademhalingsproblemen vertoont, breng dan een bezoek aan de dierenarts. Hij kan je de juiste medicijnen aanraden.

Dit bericht is gepost op 15 December 2008 om 12:25 uur en is geplaatst in Honden gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.