Hoe honden en katten laten wennen aan een verhuis?

Verhuizen levert mensen dikwijls veel stress op, maar voor hond en kat is het de aanpassing aan een nieuwe omgeving nog veel moeilijker. Hier vind je een paar tips om hem door de overgang heen te helpen.

Katten

Laat je kat geleidelijk aan wennen aan zijn nieuwe thuis. Beperk de ruimte eerst tot een of twee kamers. Plaats er de kattenbak, de krabpaal, zijn mandje, een bakje water en wat voedsel. Dit geeft de kat de mogelijkheid rustig te wennen aan de geluiden en de geuren in zijn nieuwe huis. Op deze manier leert hij ook meteen wat zijn ‘eigen plaatsje’ is in het huis.

Plaats hun favoriete mandje, deken, speelgoedjes of andere spulletjes die ze goed kennen ook in de kamer. De geuren van ‘thuis’ zullen hem laten wennen aan de nieuwe omgeving.

Houd de deuren en ramen gesloten en verzeker je ervan dat er geen gaten zijn waarin de kat kan ontsnappen zonder dat jij er bereik toe hebt.

Laat de kat zelf op onderzoek uitgaan. Als de kat zich onder het bed of de zetel wilt verstoppen, laat dat dan toe. Wanneer hij zich veilig voelt, zal hij er wel onderuit komen.

Als je je kat buiten wilt laten, maar hem dan minstens twee weken binnen wennen, zodat hij vertrouwd raakt met het huis. Neem hem na twee weken mee naar buiten en laat hem de omgeving een beetje verkennen, samen met jou. Neem de kat na een minuut of tien terug binnen. Laat die tijd iedere dag iets langer duren totdat de kat zich veilig voelt en de buurt kent. Geef hem een bandje met zijn adres en telefoonnummer erop.

Honden

Terwijl het lijkt alsof honden zich makkelijker kunnen aanpassen dan katten, hebben ze toch ook een speciale zorg en behandeling nodig. Dit is vooral het geval als je verhuist van een huis naar een appartement of van een groot huis naar een kleiner huis.

Als je je hond voor de eerste keer mee naar buiten neemt, doe hem dan een leiband aan. Je hond moet rustig de buurt kunnen verkennen. Best kan je iedere dag een andere richting uitlopen. Zo kan je zien wie er in de buurt woont. Een vreemde hond kan namelijk een bedreiging vormen voor je hond.

Als het mogelijk is, neem dan een paar dagen vrijaf. Op die manier kan je je hond helpen wennen aan de nieuwe omgeving. Voordat je een hele dag van huis bent, zou je hond eraan gewend moeten zijn en een hele dag alleen moeten kunnen doorbrengen.

Als je toch meteen moet gaan werken, kan je misschien toch aan iemand vragen of hij op je hond kan passen.

Dit bericht is gepost op 6 January 2009 om 13:11 uur en is geplaatst in Honden psychologie, Katten psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.