Leer je kat simpele trucjes

Trucjes aanleren associeer je waarschijnlijk met honden. Maar wist je dat katten ook trucjes kunnen leren? Of ze die trucjes doen hangt af van kat tot kat. Als ze de trucjes niet doen is dat niet omdat ze het niet kunnen, maar gewoon omdat ze het niet willen.

Katten zullen geen trucjes doen om jou te plezieren. En je kunt ze ook niet overhalen door ze schrik aan te jagen of door ze in de val te lokken. Als je je kat trucjes wilt leren, begin er dan mee op een moment dat hij zin heeft om te spelen.

Beloon je kat als hij ‘een kunstje’ opvoert met wat lekkers en complimenten. Vermoei hem niet met lessen die te lang duren of hij zal het snel beu geraken.

Hier vind je een paar trucjes die vrij gemakkelijk aan te leren zijn.

Komen als je zijn naam roept

Het is echt niet zo moeilijk je kat te leren op zijn naam te reageren. Gebruik de naam iedere keer dat je tegen je kat spreekt. Na een tijdje zal hij altijd naar je kijken als hij zijn naam hoort. ‘Kom hier’ is ook gemakkelijk aan te leren. Gebied je kat te doen wat hij al wilde doen, zeg bijvoorbeeld “kom hier, Dino”, als hij voor zijn speeltje of zijn eten wilde komen. Na een tijdje zal hij de woorden verbinden met het komen.

Rollen

Ook voor dit trucje kun je best uitgaan van iets wat hij sowieso al wilde doen. Een kat vindt het vaak fijn dat je hem over de buik aait en zal zich dus wel eens op zijn rug leggen. Gebruik de woorden ‘Dino, rol’ als je kat dit doet. Zeg dit daarna ook zonder dat je hem aait. Blijf dit herhalen totdat je kat meteen reageert. Complimenteer hem als hij gehoorzaamt en trakteer hem op iets lekkers.

Rechtzitten

Een kat zal naar een speeltje of een snoepje reiken door op zijn achterpoten te gaan staan. Uiteindelijk zal hij dat moe worden en terug op zijn billen gaan zitten. Zeg dan “zit recht”. Doe dat alle volgende keren dat de kat gaat rechtzitten totdat hij de woorden met de actie associeert. Leer hem op dezelfde manier meer trucjes als ‘schud handjes’ en ‘lig neer’.

Dit bericht is gepost op 4 September 2008 om 08:19 uur en is geplaatst in Katten opvoeding.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.