Wat is de kattenkrabziekte?

De kattenkrabziekte is een infectieziekte veroorzaakt wordt door een bacterie van een zieke kat en via een beet of krab op de mens wordt overgebracht. Meestal gebeurt de besmetting na een lang contact met een jonge kat.

Oorzaak

De kattenkrabziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Bartonella henselae. Alle katten kunnen drager zijn van de bacterie, maar katten van minder dan een jaar oud, kittens van katten met vlooien en zwerfkatten hebben de bacterie vaker in hun bloed zitten.  Hoe de besmetting verloopt is niet volledig duidelijk. Katten met vlooien en jonge vrouwelijke katten verhogen de kans op besmetting. Besmette katten kunnen de bacterie twee tot twaalf maanden nadat ze zelf besmet zijn nog verspreiden.

Ziekte bij de kat

De meeste katten met kattenkrabziekte vertonen geen klinische verschijnselen van ziekte. Sommige katten kunnen volgende symptomen vertonen:

– Vermoeidheid
– Koorts
– Gebrek aan eetlust
– Voortplantingsmoeilijkheden
– Opgezwollen lymfeklieren
– Braken
– Rode ogen

Besmette katten die symptomen vertonen kunnen met antibiotica behandeld worden. In de nabije toekomst zal er een vaccin voor katten beschikbaar zijn.

Ziekte bij de mens

Ook bij de mens is de kattenkrabziekte meestal een onschuldige ziekte die vanzelf overgaat. Een derde van de patiënten ondervindt wel last van de ziekte. De ziekte gaat dan de eerste dagen of weken gepaard met hoofdpijn, koorts en algemene ziekteverschijnselen.

In de buurt van de schram of beet kunnen knobbeltjes ontstaan. Dit kan leiden tot de ontsteking van de lymfeklier bij het oog. Een ander zeldzaam symptoom is een zware ontsteking van de slijmvliezen rond het oog, die uiteindelijk kan leiden tot een ontsteking van de lymfeklier bij het oog. Daardoor kan een abces ontstaan. Bij ongeveer 2% van de patiënten kan de ziekte zich ontwikkelen tot hersenvliesontsteking.

Om de ziekte te voorkomen, kun je best de beet of de krab uitwassen. Vlooien bij katten kun je best zo snel mogelijk bestrijden met antivlooienmiddel. Mensen met een verminderde weerstand komen best niet te veel in de buurt van jonge katten.

De meeste symptomen die opduiken bij de kattenkrabziekte kunnen perfect behandeld worden met antibiotica.

Dit bericht is gepost op 3 September 2008 om 14:45 uur en is geplaatst in Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.