Hoe moet je je pup voederen?

Als je een pup in huis wilt halen moet hij in de eerste plaats volledig gewend zijn aan vast voedsel. Maar welk voedsel moet je je pup nu geven en hoe vaak?

Puppy’s groeien erg snel . Ze hebben een grote behoefte aan koolhydraten, waar ze energie uit halen, proteïnen voor de groei en calcium voor de beenderen. In vlees zitten veel proteïnen, maar niet veel calcium. De helft van je pups dieet moet dus maar uit proteïnen. In de meeste hondenvoeding zitten granen, die voor de nodige koolhydraten zorgen.

Tenzij je een hondenkweker bent met jaren ervaring, kun je best kiezen voor commercieel hondenvoedsel en niet zelf iets samenstellen. Tegenwoordig is er ook veel voedsel dat aan de specifieke behoeften van puppy’s voldoet.

Wat voor voedsel moet ik aan mijn pup geven?

Je kunt je pup de eerste week best hetzelfde voedsel geven als hij bij de kweker kreeg. Daarna kies je naargelang je persoonlijke voorkeur en je budget.

– Vochtig: (70 tot 85% water): bij deze soort rekenen we het voedsel in potjes of blikken.
– Half-vochtig (23-40% water): dit voedsel is erg gemakkelijk verteerbaar en bovendien smaakvol. Het bevat meer calorieën dan voedsel in blik.
– Droog voedsel (6-10% water): droog voedsel wordt steeds populairder omdat het voldoende koolhydraten en proteïnen bevat voor een evenwichtige voeding van je hond.

Denk eraan, je betaalt altijd voor wat je krijgt. Goedkoper voedsel is slechter verteerbaar. Je pup zal er waarschijnlijk meer van eten om aan z’n energiebehoefte te voldoen.

Ander voedsel

Katten zijn echte carnivoren, maar honden eten naast vlees ook andere dingen. Zo is het goed mogelijk dat je hond met plezier pasta, groenten, eieren en ontbijtgranen eet.

Eens de hond weg is van zijn moeder heeft hij geen melk meer nodig. Veel honden kunnen geen lactose verdragen en krijgen er diarree van. Magere melk is dus geen alternatief, ook daar zit lactose in.

Hoe vaak moet ik mijn pup eten geven?

Pups hebben smalle magen en hebben dus vaker voedsel nodig. Best geef je je pup op regelmatige tijdstippen te eten.
8-12 weken oud: 4 maaltijden per dag
12-16 weken oud: 3 maaltijden per dag
16-24 weken oud: 2-3 maaltijden per dag

Hoeveel moet mijn pup eten?

Dat zal van ras tot ras verschillen. Grote honden groeien snel en hebben dus veel voedsel nodig voor energie. Een goede duimregel is je hond zoveel laten eten als hij wil in 20 minuten.

Een puppy in de groei heeft dus veel energie nodig, maar laat je er niet toe verleiden hem te veel te geven. Grote hondenrassen te veel voedsel geven is schadelijk omdat het de groei kan versnellen en problemen veroorzaken met het skelet. En daardoor kan je pup last krijgen van gewrichtsvervormingen en heupdysplasie.

Dit bericht is gepost op 19 August 2008 om 08:02 uur en is geplaatst in Honden verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.