Is mijn konijn ziek?

Konijnen zijn doorgaans speelse beestjes met veel energie. Maar hier kan abrupt een einde aan komen door de gevolgen van bepaalde ziektes. Ontstekingen van de ogen en oren kunnen zowel bij mensen als bij konijnen voorkomen. Toch zijn er ook enkele typische ziektes waar konijnen mee te maken kunnen krijgen. Een overzicht van vaak voorkomende ziektes, hoe je ze herkent en wat te doen, kan heel wat problemen verhelpen.

Problemen in de maag

Konijnen hebben over het algemeen een zeer gevoelige maag. Daar moet het baasje zeker rekening mee houden. Een veel voorkomend probleem is gasvorming. Het komt vooral voor bij konijnen die lijden aan stress, die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld met te veel konijnen in één kooi te leven. Ook een tekort aan lichaamsbeweging kan gasvorming in de maag van het konijn met zich meebrengen. Een voldoende grote kooi waarin niet te veel konijnen samenleven is dus noodzakelijk voor een gezonde maag.

Een ander maagprobleem is de vorming van de zogenaamde haarbal. Deze ophoping van haren en voedselresten komt dus niet enkel voor bij katten, maar kan het leven van een konijn evenzeer bijzonder onaangenaam maken. Het komt vooral voor bij konijnen die te weinig groen voedsel naar binnen krijgen. Een tekort aan vezels zorgt er namelijk voor dat de darmen lui worden en niet meer voldoende functioneren. De eetlust van het konijn vermindert aanzienlijk waardoor ook de levendigheid afneemt. Om je konijn van deze last te besparen is een gevarieerde voeding dus zeker aan te raden.

Blaasstenen

Een andere zeer vervelende aandoening bij konijnen is de vorming van blaasstenen. Dit is vooral te wijten aan het te weinig opnemen van vocht. Het kan bovendien ook wijzen op een tekort aan groenvoer. Maar hoe merk je dat je konijn hier last van heeft? Het konijn gaat beduidend minder urineren en er kan weleens bloed in de urine zitten.

Een konijn kan dus van het ene op het andere moment minder speels en energiek worden. De besproken ziektes zijn hier veel voorkomende boosdoeners van. Zoals ieder mens kan dus ook een konijn last hebben van bepaalde infecties en ander kwaaltjes. Belangrijk is dat men tijdig ingrijpt. Volg de gezondheid van je konijn goed op en ga indien nodig naar de dierenarts.

Dit bericht is gepost op 24 June 2008 om 11:10 uur en is geplaatst in Knaagdieren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.