Is mijn huisdier ziek?

Het lijkt misschien wat vreemd maar honden en katten kunnen ook weleens verkouden worden. De boosdoeners zijn niet dezelfde virussen als bij mensen, maar toch kunnen ze je huisdieren ook een erg onaangename tijd bezorgen. Wat zijn de symptomen en wat kan je doen om je huisdier erdoor te helpen?

Ziekte van Carré (hondenziekte)

Heeft je hond last van lopende ogen en neus, een verminderde eetlust en aanzienlijk minder energie? Dan is de kans groot dat de ziekte van Carré jouw huisdier heeft getroffen. Een hond kan erg onder de ziekte lijden want het put hem namelijk helemaal uit. Bovendien is de kans groot dat als je de ziekte niet tijdig opmerkt, de hond sterft. Het is dus een gevaarlijke ziekte die onmiddellijke behandeling vereist.

Keelontsteking

Er zijn ook ziektes die zowel bij mensen als dieren kunnen voorkomen. Een ontsteking van de keel is hier een veelvoorkomend voorbeeld van. Een keelontsteking bij je hond herken je aan het extreem snurken, hoesten, kwijlen, moeite hebben bij het eten en de aanmaak van veel speeksel. Vooral bepaalde honden, zoals Engels en Franse buldoggen, hebben hier vaak last van. Bij deze rassen is het overigens een chronische ziekte die te wijten is aan hun bouw. Men kan hier dus niet veel aan doen. Bij andere rassen is het echter een stuk makkelijker om de ziekte te bestrijden. Een pilletje kan dan werkelijk wonderen doen en maakt je huisdier weer net zo fit als tevoren.

Oorontsteking

Honden kunnen dus evenzeer last hebben van menselijke ziektes. Maar ook katten kunnen hiermee te maken krijgen. Een oorontsteking is bij de katachtige een vaak voorkomend probleem. Je kunt het vooral merken aan het continu kopschudden en het overmatig produceren van oorsmeer. Bovendien kan er ook een indringende stank komen uit het oor door de opgehoopte etter en bloed. Het is voor je kat dus zeker geen pretje om hier last van te hebben.

Huisdieren kunnen met heel wat kwaaltjes te maken krijgen waardoor een goede verzorging een ware must is. Belangrijk hierbij is dat je de gezondheid van je hond of kat op de voet volgt zodat je tijdig kunt ingrijpen. Vaak is het helemaal niet nodig om onmiddellijk naar de dierenarts te gaan en kikkert je huisdier na een simpele spray of pilletje weer helemaal op. Maar soms mag je gewoonweg niet wachten om even een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Houd dus niet louter je eigen gezondheid in het oog maar ook die van je huisdier.

Dit bericht is gepost op 24 June 2008 om 11:01 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.