Je kat en je pasgeboren baby

Er zijn veel manieren waarop je kat kan reageren op een pasgeboren baby. Ten eerste is er nieuwsgierigheid (een eigenschap die vaak aan katten toegeschreven wordt) waarbij de kat enthousiast de nieuwkomer zal besnuffelen. Het kan echter ook voorvallen dat de kat de baby gewoon negeert, vooral in het begin. Andere katten lijken jaloers en zullen zo vaak mogelijk tussen de moeder en de baby springen, en veel aandacht vragen van de volwassenen. Ze zullen ook aanhankelijker zijn dan anders. Nog andere katten zijn bang door al de commotie en verstoppen zich een tijdje, tot de routine teruggekeerd is. Geef je kat zeker genoeg aandacht als de baby bijvoorbeeld slaapt.

Voorzichtigheid

Dat een kat agressief wordt tegenover een baby is zeldzaam, maar het is aangeraden een baby of kind nooit alleen te laten met huisdieren (zelfs al is het maar voor eventjes en zelfs al kunnen ze goed met elkaar overweg!). De baby kan bijvoorbeeld over de kat heen rollen of plots luid beginnen wenen, waardoor de kat schrikt en agressief kan worden. Dit soort incidenten zijn dus makkelijk te vermijden door de kat en de baby simpelweg niet onbewaakt alleen te laten.

Als je kat over het algemeen onvoorspelbaar is nog voor er een baby in huis is, vraag dan raad aan je dierenarts. Je moet in elk geval nog waakzamer zijn dan anders. Een broodje-aapverhaal vertelt dat katten kinderen verstikken terwijl ze in hun wiegje liggen te slapen. De boodschap erachter is dat je je kat de toegang tot de kamer van de baby best ontzegt om verschillende redenen: hygiëne, rust en bescherming tegen abnormale omstandigheden. Het is normaal dat je als ouder de deur van de babykamer open wil laten (voor de luchtcirculatie en om de baby te kunnen horen), dus je installeert best een soort ‘muggenraam’: zo kan er lucht en geluid door, maar geen huisdieren.

Gezondheid

Wanneer het kind ouder wordt, zal hij geïnteresseerd worden in de kat. Ook hier is het belangrijk dat ze niet alleen gelaten worden en dat het kind een goede opvoeding krijgt over wat je wel en niet mag doen met een kat. Als de twee met elkaar in contact komen, moet je er zeker van zijn dat je kat gezond is en op tijd zijn vaccinaties gekregen heeft. Je laat je kat best nog eens onderzoeken op parasieten en dergelijke.

Probeer vooral niets te forceren. Denk eraan dat je je kat de tijd moet geven om de baby te accepteren.

Dit bericht is gepost op 23 June 2008 om 14:20 uur en is geplaatst in Katten opvoeding.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.