Basistraining voor katten

Iedereen weet dat je honden tot op zekere hoogte kunt trainen, maar van katten wordt dat niet verwacht: ze zijn onafhankelijker dan honden en zullen pas met hun ‘baasjes’ contact zoeken als zij dat zelf willen. Toch is het mogelijk om je kat een paar basistaakjes aan te leren, maar daarvoor is het belangrijk dat je begrijpt hoe hun hoofdje werkt.

Katten zullen het meest willen meewerken als je hen beloont. Verder moet je weten dat hun ‘attention span’ (dit is de gemiddelde tijd waarin ze hun aandacht bij één bepaalde zaak kunnen houden) veel korter is dan die van honden.

Balletje terugbrengen

Wat een kat leuk vindt is een pluizig balletje, daarmee kan je je kat dus leren dingen naar jou toe te brengen. Dit spelletje zorgt tegelijk ook voor beweging. Het is het best om met korte afstanden te beginnen en zo verder te bouwen. Telkens je kat het balletje terugbrengt, moet je hem een beloning geven: eten, lieve woordjes, aaitjes,… Denk aan de ‘attention span’: laat het spelletje niet te lang duren en stop er meteen mee als je ziet dat je kat moe wordt.

De kat op het toilet

Je kan je kat zelfs leren het toilet te gebruiken (als je dat wil, tenminste). Bij jonge katjes gaat het leerproces makkelijker. Zet de eerste paar weken de pot die je kat normaal gebruikt naast het toilet. Plaats de pot daarna geleidelijk aan hoger en hoger, maar gebruik een stevig systeem zodat er niets naar beneden valt. Doe dit een paar weken en plaats de pot daarna op het toilet zelf. Als dit goed gaat, kan je de kat leren het toilet zelf te gebruiken. Je moet er natuurlijk op letten dat je het deksel van het toilet altijd omhoog laat staan.

Een wandelingetje

Je kan je kat ook aan de leiband hangen, zodat je een wandelingetje kan maken. Ook dit vraagt geduld. Zoek een soort harnasje in plaats van een gewone halsband: dit is veiliger voor de nek van je kat. Sommige eigenaars nemen zelfs hun hond en kat tegelijk mee uit voor een wandeling. Je moet wel de wandelingen kort houden (denk aan de ‘attention span’) en je kat belonen als hij wandelt op een bepaald teken (als je bijvoorbeeld “wandel” roept).

Voor verder training kan je raad vragen aan je dierenarts. Hij zal je misschien een paar boeken kunnen geven. Ook trainingsboekjes voor honden zijn meestal geschikt: de basisprincipes blijven dezelfde.

Dit bericht is gepost op 23 June 2008 om 14:12 uur en is geplaatst in Katten opvoeding.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.