Met je vogel naar de dierenarts

Er scheelt iets aan je vogeltje en je moet ermee naar de dierenarts? Dan zijn er een aantal dingen waar je zeker moet op letten.

De kooi

Ten eerste mag je de kooi zeker niet schoonmaken vlak voor het bezoek aan de dokter. Het is namelijk belangrijk dat die kan zien wat er precies in de kooi ligt: daaruit kan hij al veel afleiden over je vogel. Probeer dus ook je vogel in zijn eigen kooi te vervoeren en bedek de bodem met papier zodat die intact blijft voor het onderzoek. Zo zullen de uitwerpselen ook minder snel uitdrogen en dit kan de dierenarts helpen bij het stellen van een diagnose.

Als je je vogel om de één of andere reden niet in zijn eigen kooi kan vervoeren en je een kartonnen doos gebruikt, bedek de bodem van de doos dan met keukenpapier. Zorg ervoor dat er genoeg luchtgaten in de doos zijn, en dat je vogel zeker niet kan ontsnappen. Het kan handig zijn in dat geval een fotootje mee te brengen van de echte kooi, zodat de dierenarts de grootte kan zien.

Maak het waterkommetje leeg voordat je je vogel transporteert. Anders is de kans groot dat je auto in een zwembad veranderd is tegen de tijd dat je bij de dierenarts aankomt.

Achtergrond

Vergeet zeker niet het ‘medisch dossier’ van je vogel mee te brengen met informatie over bepaalde behandelingen tegen wormen of mijten, psittacosis (de ‘papegaaienziekte’, ook besmettelijk voor de mens) of nog andere aandoeningen. Neem ook het document mee waarop staat waar je de vogel gekocht hebt. Het is belangrijk dat de dierenarts het medische verleden van je vogel min of meer kan reconstrueren om een beter zicht te krijgen op de zaak.

Breng staaltjes mee van de voeding en het water dat je vogel krijgt. Ook eventuele speeltjes en calciumbronnen moeten meegenomen worden, zodat de dierenarts deze kan onderzoeken. Zorg ervoor dat je aan de dierenarts kan uitleggen hoeveel je vogel precies eet en drinkt.

Speciale voorzorgen

Zorg voor een onderzoek bij warm weer, indien dat mogelijk is. Anders moet je zeker je voertuig voorverwarmen en een deken over de kooi hangen. Dit deken zal ervoor zorgen dat de vogel niet afkoelt en dat hij rustig blijft.

Voor grote vogels mag je niet vergeten speciale handschoenen mee te brengen (die je zelf ook gebruikt als je de vogel wil aanraken). Waarschuw je dierenarts zeker als je vogel het niet gewend is om vastgenomen te worden.

Dit bericht is gepost op 23 June 2008 om 13:43 uur en is geplaatst in Vogels.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.