Hoe je een hond met artritis kan behandelen

Heeft je hond artritis of een vorm ervan als artrose? Wanhoop dan niet, want er bestaan veel behandelingen die de symptomen van de ziekte kunnen verminderen.

Voldoende rust

Honden met artrose hebben voldoende rust nodig. Rust helpt om de symptomen van de ontsteking te verminderen en de gewrichten te versterken. Te veel lichaamsbeweging en overmatig gebruik van de beschadigde gewrichten zullen de vernietiging van de beschadigde gewrichten versnellen.

Jammer genoeg is het vaak moeilijk om in te schatten hoeveel rust en lichaamsbeweging een huisdier nodig heeft. Te veel lichaamsbeweging zal de symptomen verergeren, terwijl onvoldoende lichaamsbeweging leidt tot gespannen spieren. Je dierenarts kan je helpen te bepalen hoeveel lichaamsbeweging en rust ideaal zijn voor je dierenarts.

Vermijd te grote inspanningen

Als richtlijn kun je stellen dat iedere activiteit die ervoor zorgt dat je hond nadien voor een bepaalde periode kreupel is, al te veel is. Verminder de hoeveelheid beweging dus en vermijd te grote inspanningen om zo de vernietiging van de gewrichten niet te versnellen.

Gecontroleerde lichaamsbeweging

Goed gecontroleerde lichaamsbeweging zal de spierspanning en flexibiliteit van de gewrichten helpen behouden. Je hond niet op de juiste manier laten bewegen is even erg als hem te veel te laten bewegen. Gecontroleerde lichaamsbeweging kan eruit bestaan verschillende keren per dag een korte wandeling te maken met de hond aan de leiband. Zwemmen is een ideale vorm van lichaamsbeweging zonder de gewrichten te veel te belasten.

Als je hond sterker wordt en er geen negatieve bijwerkingen bij komen kijken (zoals kreupelheid, pijn, stijfheid of de weigering om te wandelen), kun je de lichaamsbeweging verlengen en zwaardere vormen van lichaamsbeweging inlassen. Als er bijwerkingen optreden, kun je de hoeveelheid lichaamsbeweging verminderen. Je dierenarts kan je zeker advies geven.

Op dieet zetten

Zwaarlijvige honden moeten op dieet gezet worden. Obesitas leidt ertoe dat de gewrichten onder enorme druk staan en kan de afbraak van de gewrichten versnellen.

Verlichting van de pijn

Er bestaan verschillende behandelingen om bij honden met artritis de pijn te verlichten en om ze terug mobiel te maken. voedingssupplementen, corticosteroïden en NSAID’s (ontstekingsremmers) kunnen erg nuttig zijn. De nieuwe generatie NSAID’s zijn erg efficiënt en worden goed verdragen door honden. Je dierenarts zal weten welke behandeling voor jou hond het meest geschikt is.

Chirurgie

Chirurgie wordt slechts in bepaalde gevallen gebruikt. Soms kan een fusie van de gewrichten nodig zijn om de pijn te verlichten of ze gedeeltelijk terug bruikbaar te maken. In andere gevallen kan een prothese (bijvoorbeeld van het heupgewricht) redding bieden. Maar in de meeste gevallen zal chirurgie geen geschikt alternatief zijn voor de behandeling van artritis.

Dit bericht is gepost op 16 June 2008 om 09:19 uur en is geplaatst in Honden gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.