Wat doen als je huisdier een zonnesteek heeft?

Een hitteberoerte of zonnesteek komt voorwanneer de lichaamstemperatuur van een huisdier tot zo’n hoog niveau stijgt dat het dier dood kan gaan. Maar voordat een huisdier een zonnesteek kan krijgen, moet er al een combinatie van verschillende factoren aan vooraf gaan. Een afgesloten ruimte, slechte ventilatie en hoge temperaturen (bijvoorbeeld in direct zonlicht) kunnen leiden tot een zonnesteek.

Ongeveer 70% van het totale hitteverlies, bij zowel de hond als de mens, gebeurt via het lichaamsoppervlak. Een goede ventilatie in de onmiddellijke nabijheid van de hond is essentieel om koel te blijven.

Hijgen

Honden laten warmte los door te hijgen. Bij een verhitte hond zul je opmerken dat hij een grotere tong heeft terwijl hij hijgt. Zo maakt de hond het oppervlak waarlangs hij de warmte kan afgeven groter. Hitte die op deze manier verloren gaat kan de temperatuur in een besloten ruimte doen stijgen. Een gebrek aan ventilatie zorgt er dus voor dat de temperatuur stijgt zonder het lichaam toe te laten de overbodige hitte af te geven.

Katten

Katten kunnen beter omgaan met hoge temperaturen, maar ook alleen als ze niet te hoog zijn. Ze kunnen beter hoge lichaamstemperaturen verdragen. Oorspronkelijk kommen katten dan ook uit de woestijn. Katten kunnen zichzelf verkoelen door te likken. Langharige katten kunnen minder goed hitte vrijlaten dan honden.

Risicofactoren

Naast een slechte ventilatie, zijn er nog een aantal andere factoren die het risico op een zonnesteek bij huisdieren vergroten. Tot die factoren behoren de hoeveelheid zonneschijn, de vochtigheidsgraad, de kleur van de auto waarin het dier zich bevindt, het type zetelbekleding en de hoeveelheid wind.

De gezondheid en het gewicht van het dier, de dikte van de pels, de beschikbaarheid van vers water, of het dier nog recent gegeten heeft en het temperament van het dier kunnen de lichaamstemperatuur de hoogte injagen. Een dier dat angstig of opgewonden is, of een hond die onophoudelijk blaft, zullen sneller een zonnesteek krijgen dan een dat kalm en rustig is.
Gedrongen honden met een platte snuit
zoals mopshonden, bulldogs en pekinezen zullen sneller problemen ondervinden van de hitte.

Zonnesteek

Een zonnesteek komt voor wanneer het huisdier een extreem hoge lichaamstemperatuur heeft, doorgaans meer dan 41°C. Symptomen zijn snel hijgen, een warme en droge huid, felrood tandvlees, braken en een angstige uitdrukking of starende blik. Niet lang daarna volgen ineenstorting, coma en uiteindelijk de dood.

Behandeling

Een huisdier met een zonnesteek moet zijn lichaamstemperatuur snel verlagen. Best kun je het zo snel mogelijk onderdompelen in koud water of besproeien met een tuinslang. Gebruik geen ijszakken, want dan kan overkoeling optreden. De huid moet lichtjes gemasseerd worden en de benen gestretcht om de bloedcirculatie aan te moedigen. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Een zonnesteek kan verrassend snel gebeuren, zelfs wanneer dieren maar voor een erg korte periode in de auto gelaten worden. Je kunt dus best preventief te werk gaan en je huisdier niet alleen in de auto laten, of zelfs niet in een tuin zonder schaduw en zonder water.

Dit bericht is gepost op 10 June 2008 om 10:06 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.