De gebitsverzorging van je huisdier

Tandsteen is een veel voorkomende aandoening bij huisdieren, zowel katten als honden hebben er last van. De mineralisatie van tandplak door bacteriën vormt hier de oorzaak van. Uit een studie blijkt dat maar liefst 85% van de dieren tussen 1 en 4 jaar tandsteen hebben. Nagenoeg alle katten en honden hebben hier na 5 jaar last van. Je kan, mits een goede mondverzorging van je huisdier, het probleem oplossen en zelfs voorkomen.

Het probleem aanpakken

Als eigenaar heb je verschillende mogelijkheden om dit probleem aan te pakken. De beste oplossing is het gebit van je huisdier op regelmatige basis laten nakijken. Helaas wordt dit niet genoeg gedaan. Straffer nog: vaak gebeurt er weinig of niets meer op vlak van mondhygiëne na een meerjaarlijkse controle. De eigenaars van huisdieren geven liever speciale voeding of tandsnoepjes omdat dit veel eenvoudiger is. Spijtig genoeg is het effect hiervan vaak niet voldoende om het probleem volledig op te lossen.

De voeding

Het ontsteken van het tandvlees is een ander veelvoorkomend probleem bij huisdieren. Dit kan een rechtstreeks gevolg zijn van te veel tandplak. De ontsteking kan veel andere ziekten tot gevolg hebben en moet dus best zo snel mogelijk aangepakt worden.

Studies tonen aan dat honden, die enkel harde en droge hondenbrokken eten, veel minder kans maken op deze aandoeningen dan honden die vlees uit blik eten. Dit geldt ook voor katten. Geef je huisdier harde en droge hondenbrokken en gebruik tandverzorgende producten, dan neemt de kans op tandsteen met 50 tot 80 % af.

Andere oplossingen

Een andere mogelijkheid is dat je je huisdier regelmatig laat behandelen door je dierenarts. Hij zal het tandsteen wegnemen. Deze techniek werkt natuurlijk erg goed en hierdoor vermindert de kans op tandvleesontsteking aanzienlijk.
Je kan je huisdier tandsnoepjes geven waardoor het probleem gedeeltelijk oplost. Maar dit alleen is vaak niet genoeg, zeker niet als je huisdier vlees uit blik eet. Het belangrijkste is dat je zelf de mondhygiëne van je huisdier in de gaten houdt. Meestal zijn piepkleine bacteriën het begin van veel schadelijke ontstekingen. Ook de behandelingen waarbij tandsteen weggehaald wordt, kunnen ontstekingen voorkomen.

Dit bericht is gepost op 15 May 2008 om 13:00 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.