Op reis met je hond?

Wil je graag op auto vakantie met je hond? Hoe weet je dan of je huisdier hier klaar voor is en waar je op moet letten? Allereerst moet je beginnen met te controleren of je hond ‘reisklaar’ is. Dit wil zeggen dat je hond gezond en rustig is en hij goed naar jouw bevelen luistert. Wanneer je hond ziek, onrustig of nerveus is laat je hem best thuis want in deze gevallen is hij niet klaar voor de reis.

Voor het vertrek

Vooraleer je vertrekt kan je best met je dierenarts overlopen welke vaccinaties nodig zijn voor de streek waar je heen gaat. Je vraagt ook best een vaccinatiekaart aan waarop duidelijk vermeld is welke vaccinaties je huisdier kreeg.
De kans dat je huisdier op vakantie verloren loopt is vrij groot. Zorg daarom dat je hond een halsband met de nodige adressen en telefoonnummers draagt. Als je viervoeter dan gevonden wordt, kan men hem meteen terugbrengen.

De vakantieplannen

Wanneer je lange wandelingen plant of op het strand in warme temperaturen gaat liggen, ga dan na of je hond deze omstandigheden wel aankan. Heeft je hond voldoende uithouding om een lange wandeltocht aan te gaan? Bij wandelingen in de uitgestrekte natuur houd je je viervoeter best aan de leiband. Hij kan er dieren of planten tegenkomen die hij niet kent en die mogelijk gevaarlijk zijn.

Indien je in een warm en vochtig gebied vertoeft, zorg dan dat je hond voldoende vers water ter beschikking heeft. Laat je hond ook nooit alleen in een warme kleine ruimte, zoals de auto. De hitte in een auto kan namelijk  heel snel oplopen.

Je hond klaarstomen

Is je hond een zeer huisgebonden dier, dan kan je hem het best thuis al voorbereiden op de vakantie. Aangezien hij op vakantie nieuwe mensen en nieuwe dieren gaat ontmoeten, kun je hem in zijn vertrouwde omgeving al in contact brengen met vreemde mensen en andere dieren. Dit is zeer belangrijk als je hond hier nog niet veel ervaring mee heeft.

Je hond kan je ook trainen om langdurig in de auto te zitten. Dit doe je best door te beginnen met korte ritjes, geleidelijk aan op te bouwen op de lange verplaatsing. Laat hem dus voldoende kennis maken met de auto. Maak van de rit een huiselijke ervaring door hem bijvoorbeeld zijn favoriete speeltjes en mandje mee te geven.

Eens aangekomen op de vakantiestek is het beter dat je hond in zijn alledaagse voedingspatroon blijft volgen. Geef hem liefst ook de voeding die je thuis geeft en niet het lokale hondenvoer wat er in je vakantiestreek verkocht wordt. Laat je huisdier ook kennismaken met zijn nieuwe toilet, zodat hij weet wat te doen als hij naar het wc moet.

Dit bericht is gepost op 15 mei 2008 om 11:23 uur en is geplaatst in Honden algemeen, Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Wat doe je als je hond een tand gebroken heeft?
5 mythen over katten