Medicijnen toedienen bij katten

Katten zijn ongeveer de meest koppige dieren die rondlopen op onze wereldbol, ze laten zich de les niet lezen en doen gewoon hun eigen zinnetje. Vaak is het net die eigenschap die veel katteneigenaren zo aantrekt in katten. Maar wat doe je dan als je de kat een medicijn moet toedienen?

Alle begin is moeilijk

Het is een kwestie van oefenen om een kat een pilletje toe te dienen. Het zal vooral op het begin niet gemakkelijk zijn omdat de kat veel zal proberen om het pilletje niet te moeten slikken. Probeer toch door te zetten, de medicatie is vaak nodig voor je kat.

Een paar handige tips

Een paar tips die meer dan welkom zijn als je de kat medicatie moet geven:

Medicatie in pilvorm: vaak kan je medicatie in pilvorm pletten tussen twee lepels en zo in het voer vermengen. Let hier wel mee op, bij sommige soorten medicatie mag dit niet en kan het zelfs zo zijn dat het hele effect verloren gaat. Vraag dan ook altijd raad aan je dierenarts.

Medicatie in pilvorm die je niet mag pletten: als je kat medicatie krijgt die niet geplet mag worden, kan je proberen de pil in zijn geheel te geven. Doe dan wat boter om de pil zodat ze beter in de slokdarm glijdt. Smeer geen smeerkaas of pindakaas op de medicatie want zo zal de medicatie alleen maar moeilijker ingeslikt kunnen worden.

Hou de mond van de kat open en leg de pil redelijk ver naar achteren in de mond. Doe daarna de mond dicht, en aai de keel zodat de kat een slikreflex krijgt. Geef vlak erna wat water of iets zachts te eten zodat de pil niet vast komt te zitten in de slokdarm. Wees altijd heel voorzichtig als je op deze manier een pil moet toedienen, er bestaat een kans dat de kat kan stikken.

Als je kat absoluut niet wil meewerken, kan je hem of haar in een deken wikkelen zodat je zelf minder gehavend uit de strijd komt. Vertroetel de kat altijd na het geven van medicatie want het kan een erg traumatiserende ervaring zijn. Controleer ook altijd goed of de kat het pilletje wel echt heeft ingeslikt.

Dit bericht is gepost op 8 May 2008 om 13:11 uur en is geplaatst in Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.