Hoe cryptorchidie bij honden behandelen

Sommige aandoeningen komen vaak voor bij honden, in dit artikel lichten we vooral cryptorchidie toe, een aandoening die ongeveer tien procent van de honden treft. Het ene ras is er vatbaarder voor dan het andere.

Wat is cryptorchidie?

Bij cryptorchidie is of zijn een of beide testikels niet ingedaald. Normaal dalen bij honden vanaf vier maanden de testikels van de buikholte tot aan de onderkant. Dat gebeurt omdat het zaad zich dan op een koelere plekbevindt, wat goed is voor de kwaliteit van het zaad. Omdat de testikels in het geval van niet-ingedaalde testikels te dicht bij de buikholte liggen, is de temperatuur er ook veel hoger en dat komt de kwaliteit van het zaad niet ten goede. Deze aandoening komt vaker voor bij honden dan bij katten.

Het is een aangeboren afwijking en er wordt dan ook niet verder gefokt met honden die aan cryptorchidie lijden. De afwijking komt ook vaker voor bij deze rassen: Maltezers, poedels, teckels, Chihuahua’s en nog andere kleine hondenrassen.

Castreren of niet?

Vaak worden honden die geen ingedaalde testikels hebben gecastreerd. Als dat niet het geval is,  zorgen de testikels voor een verhoogde hormoonproductie en bestaat er een kans dat de hond daardoor erg agressief wordt. Ook vergroot de hogere temperatuur de kansen op tumoren en de niet-ingedaalde testikels zijn erg gevoelig voor tumoren.

Daarom wordt aangeraden om de honden te castreren: meestal wordt de castratie uitgevoerd wanneer de hond ongeveer 7 maanden oud is. De niet-ingedaalde testikels worden dan ook verwijderd. Wanneer de niet-ingedaalde testikels chirurgisch verwijderd zijn, is er ook geen kans meer op tumoren in dat gebied.

Het is ook goed dat de hond preventief gecastreerd wordt omdat er anders een kans is dat een eventuele tumor pas erg laat ontdekt wordt. De tumor zit immers in de buikholte.

De operatie

De hond wordt dus gecastreerd zoals ook bij normale honden gedaan wordt: de dierenarts verdooft de hond en haalt via een snee in het scrotum de teelballen eruit. Het is het beste als ook de nog inwendige teelbal(len) verwijderd worden om het risico op teelbalkanker te verkleinen. Kies voor de operatie een goede dierenarts uit die al ervaring heeft met deze operatie.

Dit bericht is gepost op 8 May 2008 om 13:24 uur en is geplaatst in Honden gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.