Kunnen katten nog krols zijn na een sterilisatie?

Poezen zijn krols vanaf de leeftijd van vier tot achtmaanden, dat wil zeggen dat ze bevrucht willen worden door een kater. Doordat het lichaam van de kat oestrogenen aanmaakt, zal de kat zich krols gaan voelen.

Normaal is een poes maar een paar dagen krols. Als ze dan niet bevrucht is, zal de krolsheid na ongeveer 3 weken terugkomen. Een kans op zwangerschap is bijna honderd procent bij poezen omdat ze pas een eisprong hebben wanneer ze bevrucht worden.

Hoe weet ik of mijn kat krols is?

Een krolse poes herken je aan het miauwen, de kat is extra aanhankelijk en wil dolgraag naar buiten gaan. Ook is de poes rusteloos en zal vaak haar achterwerk omhoog doen. Voor de kat is krols zijn een erg stresserende periode, daarom is het ook goed als je met de kat naar de dierenarts gaat.

Fabel

Het is een fabel dat je een poes pas mag laten steriliseren als ze een nestje gehad heeft. Een kat wordt er niet beter van als ze al een nestje gehad heeft en daarna pas gesteriliseerd wordt. Ze is dan al krols geweest en er bestaat een grote kans dat ze het nog wordt na de sterilisatie. Laat je kat dan ook zo snel mogelijk steriliseren wanneer ze ongeveer 5 maanden is. Doe dit op tijd, het gebeurt maar al te vaak dat dierenartsen ook de baarmoeder met embryo’s moeten weghalen omdat de poes al bevrucht was.

Kan je krolsheid voorkomen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om krolsheid bij de poes te voorkomen.

Je kan de kat laten steriliseren. Bij een sterilisatie komen de minste nadelen voor: de kat is snel hersteld van de operatie en er is geen kans meer op bevruchting. Ook loopt je kat op deze manier veel minder risico op melkkliertumoren of een baarmoederontsteking dan bij pilgebruik.

Ook kan je de kat de kattenpil of de prikpil geven. Deze medicijnen worden vaak niet goed genoeg opgenomen door het lichaam (of de kat braakt de pil bijvoorbeeld uit, of de eigenaar vergeet de pil toe te dienen) en dus kan de kat nog zwanger worden. Ook loopt de poes nog kans om melkkliertumoren of een baarmoederontsteking te krijgen.

Het veiligste is dus een sterilisatie. Het is niet alleen het beste voor de poes zelf, maar ook voor de eigenaar: je moet je kat niet iedere keer de pil geven en je hebt maar een eenmalige kost.Let wel op: de methodes die hierboven beschreven staan, helpen wel om de bevruchting tegen te gaan maar ze beschermen ook katten niet tegen SOA’s of kattenaids!

Het kan dus soms gebeuren dat je poes nog krols wordt na de sterilisatie, ga in dat geval naar de dierenarts.

Dit bericht is gepost op 8 May 2008 om 12:50 uur en is geplaatst in Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.