Kunnen dieren ook aan allergieën lijden?

Veel mensen denken dat alleen mensen allergisch kunnen zijn voor een bepaalde stof. Het tegenovergestelde is echter waar: ook dieren kunnen lijden aan een allergie.

Wat is een allergie?

Wanneer je allergisch bent, reageert je lichaam op een stof (allergenen) door afweerstoffen aan te maken. Die afweerstoffen zorgen voor een heftige reactie zoals een loopneus, niezen, jeuk, … Ook dieren maken dan afweerstoffen aan en zullen een allergische reactie krijgen. Je merkt dat een dier allergisch is wanneer het veel krabt en bijt, rode plekken krijgt op de huid, benauwd is, …

Welke soorten allergieën bestaan er?

Bij dieren onderscheiden we de volgende soorten allergieën:

Contactallergie: het dier krijgt een allergische reactie wanneer het in contact is geweest met bepaalde stoffen zoals: wol, beton, nikkel,…
Een erfelijke allergie (atopie): het woord zegt het eigenlijk zelf al: deze vorm van allergie is erfelijk en wordt dus overgedragen van generatie op generatie. Een paar voorbeelden van erfelijke allergieën zijn: allergie voor pollen of huisstofmijt.
Voedselallergie: ook hier maakt de naam veel duidelijk: wanneer het dier allergisch is aan een bepaalde soort voeding of voedingsstof, zal er een allergische reactie optreden. Een paar voorbeelden van voedselallergieën: allergie voor proteïnen, melk, vlees, granen,…
Huidontsteking: deze soort van allergie komt vaak voor als het dier vlooien heeft. De reactie ontstaat door het speeksel van de vlooien.

De meest voorkomende allergieën bij dieren

Wat zijn dan de meest voorkomende allergieën bij dieren? Een vlooienallergie komt erg vaak voor, net als erfelijke allergieën zoals een allergie voor pollen, huisstofmijt, dieren- en mensenhuidschilfers.

Vlooienallergie: boosdoener bij veel dieren

Een vlooienallergie komt vooral voor bij honden en katten en kan je herkennen aan het bijten in de vacht, krabben en rode plekken.

Een vlooienallergie moet je grondig aanpakken: het is de bedoeling dat je de volwassen vlooien en ook de eitjes uitroeit. Daarvoor zal de dierenarts je tips geven zoals het vlooivrij maken van de omgeving. Gebruik producten op het dier zelf en behandel ook de mand, tapijten, zetel, bed, kortom alle plaatsen waar vlooieneitjes kunnen zitten.

Conclusie

Dieren kunnen dus ook lijden aan een allergie. Wanneer je een allergie vermoedt, ga dan zeker langs bij de dierenarts. De dierenarts kan via allerlei tests bepalen aan welke allergie je dier lijdt en kan het ook behandelen.

Dit bericht is gepost op 8 May 2008 om 11:44 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.