De tepels van mijn kat bloeden wanneer ze haar jongen melk geeft

Het is altijd erg vertederend om te zien hoe de kleintjes bij de moederpoes gaan drinken, maar wat doe je als je ziet dat de moederpoes bloedt wanneer ze haar jongen melk geeft?

Kan het kwaad?

Is het normaal dat ze na het geven van melk bloedt of moet je hiermee naar de dierenarts? En wat doe je als er zelfs bloed in de melk lijkt te zitten?

Soms zijn de kittens zelf veel te wild geweest tijdens het drinken en zal de moederpoes daarom bloeden. De tepels, die al beschadigd zijn door het drinken, geraken nog meer gekwetst als de kleine katjes hun pootjes (en soms klauwtjes) gebruiken om extra goed bij de tepel te kunnen.

Er is vaak geen ernstig probleem als de moederpoes nog normaal blijft eten en normaal gedrag vertoont. Als de moederpoes veel afvalt of afwijkend gedrag vertoont, is het beter om naar de dierenarts te gaan.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Je kan het beste naar de dierenarts gaan als je merkt dat de algemene toestand van de moederpoes achteruit gaat (ze eet minder, ze is veel afgevallen, ze wordt erg agressief,…). Als je merkt dat er ook bloed in de moedermelk zit, moet je direct naar de dierenarts gaan, het is heel waarschijnlijk dat de kat een melkklierontsteking heeft (ook wel mastitis genaamd).

Bij mastitis of een melkklierontsteking zijn de melkklieren ontstoken en komt er bloed in de moedermelk. Het is een erg pijnlijke aandoening en daarom zal de moederpoes de kleintjes niet meer toestaan om te drinken bij haar. Vaak gaan baasjes naar de dierenarts omdat ze merken dat de moederpoes niet meer aangeraakt mag worden en omdat de kleintjes erge honger hebben.

De dierenarts zal de moederpoes onderzoeken en zal haar antibiotica geven als de mastitis een gevolg is van een bacteriële infectie. De arts zal ook altijd rekening houden met de zogende kittens wanneer hij of zij een medicijn voorschrijft.

Ziekten voorkomen

Je kan zelf ook helpen om deze ziekte te voorkomen: hou de plek waar de moederpoes de kleintjes melk geeft heel schoon en zorg voor een goede hygiëne. Ga bij ieder alarmsymptoom naar de dierenarts.

Dit bericht is gepost op 8 May 2008 om 11:32 uur en is geplaatst in Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.