Wanneer je hond kampt met tremor

Dat sommige mensen kampen met tremor zal u wellicht niet verbazen. Tremor – bevingen of rillingen – kan onder andere optreden als symptoom bij de ziekte van Parkinson of bij multiple sclerose. Maar wist je dat ook sommige honden kampen met tremor? Hoewel het op zich niet levensbedreigend is, is het vaak een symptoom van een, ernstiger, onderliggend probleem.

Daarom is het erg belangrijk tremor in een vroegtijdig stadium op te sporen. Heeft jouw hond ook last van rillingen of bevingen? Wees dan niet al te ongerust: de meeste huiveringen zijn geneesbaar. Toch kan enig inzicht in de aandoening geen kwaad. Lees daarom onderstaand artikel grondig door.

Tremor

Tremor – bevingen of rillingen – bestaat uit oncontroleerbare ritmische stoornissen die worden veroorzaakt door een onwillekeurige contractie van spieren. Dit kan voorkomen na een heftige gebeurtenis of een grote lichaamsinspanning, maar ook bij verschillende ziekten. Het gevolg is een voortdurende schudbeweging van één of meerdere lichaamsdelen. Tremor kan alle delen van het lichaam aantasten.

Oorzaken

De oorzaken zijn zeer divers. Wanneer de bevingen de achterbenen omvatten, kan dat wijzen op problemen met het ruggenmerg of er kan zich een onderliggende ziekte – zoals een zwakke nierwerking, schildklierinsufficiëntie en een lage suikerspiegel – voordoen. Huiveringen van het hoofd zijn dan weer een uiting van een abnormale werking van de hersenen of het evenwichtsorgaan. Wanneer de huiveringen betrekking hebben op het hele lichaam, kan dat wijzen op aanwezige toxines, aderproblemen of, zelfs, tumoren.

Dierenarts

Aangezien bevingen of rillingen meestal de symptomen zijn van een ander, en helaas meestal ernstiger, onderliggend probleem is het erg belangrijk om tijdig de dierenarts te contacteren. De dierenarts kan dan vaststellen of er effectief sprake is van een of ander probleem of ziekte en kan vervolgens de behandeling starten.

Behandeling

Behandeling van tremor wordt erg vergemakkelijkt als de precieze oorzaak vastgesteld wordt via een diagnose. Op die manier is het namelijk mogelijk om een aangepaste behandeling toe te passen. Een dergelijke diagnose kan een bloedtest, een urinetest en een röntgenscan omvatten. Onthoud dat hoe vroeger de diagnose gesteld wordt, hoe eerder de behandeling kan starten en hoe doeltreffender de symptomen aangepakt kunnen worden.

Dit bericht is gepost op 7 May 2008 om 14:52 uur en is geplaatst in Honden gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.