Hoe behandel je allergieën bij een hond?

Mensen worden steeds vaker geconfronteerd met allergieën en bij honden is dit niet anders. Gras, stofmijten, haren, bepaalde voedingsstoffen zijn slechts enkele zaken die een allergie kunnen oproepen. Bescherming tegen de symptomen van allergieën – zoals jeuk, hoest, rinitis- is praktisch gezien erg moeilijk. Gelukkig is het behandelen ervan tegenwoordig een koud kunstje. We zetten enkele allergiebehandelingen op een rij.

Omegavetzuren

Om jeuk te bestrijden kan je best omegavetzuren in huis halen. Uit onderzoek is gebleken dat deze vetzuren jeukerigheid ten gevolge van een allergische reactie met 30 à 40 % kunnen doen afnemen.

Geneesmiddelen voor honden

Hoewel bepaalde geneesmiddelen bij mensen erg effectief zijn bij de bestrijding van allergiesymptomen, is het niet aangewezen deze ook voor je honden te gebruiken. Het is namelijk niet bewezen of dergelijke geneesmiddelen goed zijn voor de gezondheid van je hond. Gebruik liever geneesmiddelen die speciaal voor honden ontwikkeld werden.

Hypoallergene shampoo

Het gebruik van hypoallergene en kalmerende shampoos kan zeer doeltreffend zijn ter bestrijding van allergiesymptomen. Vooral shampoos die havermeel, hydrocortisone en antihistamines bevatten zijn aangewezen.

Crèmes en andere smeersels

Het is je wellicht al opgevallen dat er ook allerlei crèmes en andere smeersels op de markt zijn die bepaalde allergiesymptomen claimen te verlichten. Hoewel we in het midden laten of ze daar ook effectief in slagen, willen we wijzen op twee nadelen van dergelijke middeltjes. Naast het feit dat ze moeilijk te gebruiken zijn, likken honden deze smeersels meestal meteen van hun vacht, waardoor ze niet kunnen inwerken in de huid en dus weinig doeltreffend kúnnen zijn.

Immunotherapie

Immunotherapie of desensibilisatie is een betrouwbaar en efficiënt alternatief dat verder gaat dan het behandelen van de symptomen. Het heeft namelijk tot doel om de oorzaken van de allergie te achterhalen. Dit kan door middel van een simpele huidtest of door een specifieke bloedtest. Vervolgens worden er een aantal injecties toegediend die de gevoeligheid moeten bestrijden. Wanneer de injecties geregeld herhaald worden, kan een allergische reactie op de allergenen uiteindelijk vermeden worden.

Dit bericht is gepost op 7 May 2008 om 14:39 uur en is geplaatst in Honden gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.