Hoe diarree bij je hond behandelen?

Wanneer je merkt dat jouw hond met diarree kampt is het belangrijk om hier niet te lichtzinnig mee om te springen. Vooreerst heeft je hond een behandeling nodig om de diarree te stoppen. Daarnaast kan diarree echter ook wijzen op een ander, ernstiger, probleem. In dit artikel vind je alvast wat meer informatie over diarree, de oorzaken en de behandeling ervan.

Diarree

Diarree ontstaat wanneer het spijsverteringssysteem niet voldoende tijd heeft om het vocht uit de voeding op te nemen. Dit is meestal het gevolg van ontstoken en geïrriteerde darmen.

Oorzaken

Er zijn tal van oorzaken waardoor je hond diarree kan krijgen. Bacteriële infecties, sommige wormen of darmparasieten, veranderingen in het voedingspatroon, het eten van pikant voedsel, zich overeten, stress en het gebruik van geneesmiddelen zijn slechts een greep uit de diverse mogelijke oorzaken.

Behandeling

Het behandelen van diarree bij je hond is eenvoudig. Indien de diarree niet gepaard gaat met bloedverlies, hoeft er geen dierenarts aan te pas te komen. Zorg er gewoon voor dat de darmen voldoende rust krijgen om te herstellen. Vermijd daarom gedurende 24 uur alle voedsel. Enkel kleine hoeveelheden (suiker)water mogen frequent genuttigd worden. Voldoende drinken is trouwens erg belangrijk om uitdroging te voorkomen.

Puppy’s en zwakke honden

Het is belangrijk voorgaande behandeling niet in te lassen bij puppy’s en honden met een zwakke algemene gezondheid. Bij twijfel neem je best contact op met je dierenarts alvorens een dergelijke behandeling te starten. Hij of zij kan dan beoordelen of het aangewezen is je hond 24 uur geen voedsel te geven.

Dierenarts

Diarree kan je dus perfect zelf behandelen. Als de toestand na 24 uur echter nog niet verbeterd is, is het aangewezen alsnog een dierenarts te raadplegen. Een dierenarts kan je dan verder advies verlenen over de behandeling én kan een grondige controle uitvoeren. Wanneer darmwormen de oorzaak van de diarree zijn, en dat komt zeer frequent voor, kan de dierenarts je hond ontwormen.

Na genezing

Na de 24 uur durende hongerkuur is je hond hoogstwaarschijnlijk hersteld van zijn diarree. Het is aangewezen om hem daarna een dieet op te leggen van eenvoudig verteerbare voeding. Doe dit telkens in kleine porties die je verspreidt over de dag. Geef je hond elke maaltijd wat meer voedsel zodat hij uiteindelijk na enkele dagen zijn gewone voedingspatroon kan hervatten.

Dit bericht is gepost op 7 mei 2008 om 14:20 uur en is geplaatst in Honden gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Waar let je op bij aanschaf van een kitten?
Hoe behandel je allergieën bij een hond?