Waar let je op bij aanschaf van een kitten?

Het gebeurt erg vaak dat mensen een lief katje kopen en dat het diertje plots ziek wordt. Soms is het zo erg dat de nieuwe baasjes al snel afscheid moeten nemen van de kitten. Hoe kan je zo een situatie voorkomen? Hier volgen een paar nuttige tips.

Een jonge kat is dartel, speels en zit vol leven. Let er dus op dat de kitten speels reageert en niet bang is. Vaak hebben bange kittens een traumatische ervaring achter de rug en kost het moeite om dat te overwinnen. Hoewel het uiteindelijk vaak wel lukt om de nare ervaring te vergeten, moet je er als baasje wel moeite in steken. Als je niet bereid bent om dat te doen, kies je beter een vrolijke kat uit.

Neem het katje vast en voel of je geen vreemde bulten voelt. Zo krijg je ook ineens een realistisch beeld van de bouw van het katje. De buik mag niet bol (opgeblazen) zijn en de kat mag niet mager zijn.

Als de kat vaak aan de oortjes krabt, heeft het waarschijnlijk een oorinfectie. Dat komt erg vaak voor en is heel snel en goed te behandelen.

Probeer, als het enigszins mogelijk is, op de stoelgang van het nieuwe huisdier te letten.

Kijk ook aandachtig naar de huid van de kat. Glanst de pels? Zie je kleine zwarte puntjes? Heeft de kat wonden of korsten op de huid?

Hoe zien de andere katten van het nestje eruit? Hebben de eigenaars al problemen gehad met hun katten in het verleden? Zijn er nog andere dieren?

Probeer altijd een kat te kopen via een betrouwbare bron, in dierenwinkels zijn de omstandigheden vaak miserabel (te veel katten in een klein hokje en veel ziektes die welig tieren).

De oogjes moeten helder zijn en de oren mooi roze.

Kijk na of er geen nagels ingroeien.

Zijn de kittens al wat ouder? Hebben ze al inentingen gekregen?

Neem de kittens pas mee als ze ouder dan 8 weken zijn.

Ga in alle gevallen van twijfel ook naar de dierenarts en laat je kat ook door de arts nakijken. De dokter zal de kat ook de nodige inentingen geven.

Dit bericht is gepost op 7 May 2008 om 10:20 uur en is geplaatst in Katten gezondheid, Katten verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.