Hoe meet je de hartslag en de temperatuur van een kat?

Het klinkt misschien een beetje gek, de pols en de temperatuur nemen van een kat. Toch is het ook bij hen vaak nodig.

De pols nemen

Bij een dier neem je de pols iets anders dan bij een mens: leg de wijs- en middelvinger van je linker- of je rechterhand aan de binnenkant van een achterpoot, bij het bovenbeen is het beste. Wanneer de kat in shock is, kan je op deze plaats de pols nog goed voelen terwijl dat op andere plaatsen van het lichaam niet het geval is. Als je het goed doet, voel je nu iedere keer een hartklopping in het gebied.

Tel de slagen gedurende één minuut: hou de minuut bij met een horloge. Ga niet zelf tellen want dan bestaat er een grote kans dat je in de war geraakt met het aantal slagen.

De normale hartslag van een kat is redelijk snel, namelijk tussen de 110 en 180 slagen per minuut. Als het aantal slagen van de kat afwijkt van deze getallen, raadpleeg dan zeker een dierenarts.

Het aantal slagen is ook zeer stressgerelateerd bij katten. Daarom is het zeker geen slecht idee om de pols van je kat thuis te nemen wanneer de kat zich op zijn gemak voelt.

De temperatuur nemen

De temperatuur nemen bij katten is geen sinecure. Om een goed beeld te krijgen van de lichaamstemperatuur, moet je de temperatuur anaal meten. Doe dat alleen met een digitale thermometer, andere soorten kunnen kapot gaan.
Probeer deze nare ervaring voor de kat zo snel en efficiënt mogelijk te laten gaan, denk er ook aan dat thermometers op mensenmaat gemaakt zijn: gebruik dus veel vaseline.

Stap 1: zorg dat je met meerdere personen bent zodat er minstens 1 iemand de kat kan vasthouden
Stap 2: verwarm de thermometer een beetje in je handen en smeer het uiteinde van de thermometer in met veel vaseline (als je meerdere pogingen moet ondernemen om de temperatuur te kunnen meten, smeer de thermometer dan iedere keer opnieuw in met vaseline)
Stap 3: laat de kat staan of liggen en zorg ervoor dat de kat vastgehouden wordt
Stap 4: Hou de staart omhoog en breng de thermometer ongeveer twee centimeter in met een licht draaiende beweging. Druk op de knop en wacht tot de minuut voorbij is
Stap 5: lees na een minuut de temperatuur af

Normaal schommelt de lichaamstemperatuur van een kat tussen de 38°C en 39°C. Ga naar de dierenarts wanneer je kat boven of onder deze waarden zit. Neem nooit zelf de temperatuur op bij een kitten: laat het door een dierenarts doen als het nodig is.

Dit bericht is gepost op 7 May 2008 om 10:13 uur en is geplaatst in Katten gezondheid, Katten verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.