Is je vogel ziek?

Vogels zonder gebalanceerd dieet lopen een groter risico op ziekten. Als je vogel geen evenwichtig voedsel binnenkrijgt met fosfor, calcium en vitamine D3, is lichamelijke zwakheid niet veraf. Verschillende storingen kunnen optreden en leiden tot ziekte, of zelfs de dood als het niet behandeld wordt.

Een metabolische storing in de beenderen is een van de meest voorkomende kwalen. Hierdoor gaan de bekjes, klauwen en kiel van de vogel zacht en kwetsbaar worden en hebben ze meer kans op beenderenbreuken. De vogel in kwestie zal zich niet meer goed voelen, wat kan leiden tot verminderde eetlust, loomheid en veel pijn.

Als deze storing niet behandeld wordt, zal het zich op lange termijn tot een echte ziekte ontwikkelen. Bij jonge vogels de Engelse ziekte, of rachitis, en bij oudere vogels metabolische botziekte.

Vogels die paren zijn zeer gevoelig voor een laag calciumgehalte, aangezien het zich voortplanten op zich al veel calcium eist. Een kenmerk van die zwakte uit zich in eierenbinding. Het kan ook voorkomen dat de vogels buitensporig veel eieren gaan leggen. Je dierenarts kan dat vaststellen. Vogels met deze kwalen moeten dringend behandeld worden.

Behandeling

De kwaal is te behandelen met een duidelijk uitgeschreven dieet. Dit omvat zaad, balletjes, droog en vers fruit en water. Daarnaast is het zeker belangrijk om supplementen te geven met veel vitamines en aminozuren. Deze elementen kan je dierenarts voorschrijven.

Wat zeker vermeld moet worden, is dat zaad niet het hoofdgerecht mag zijn bij vogels. Zij hebben veel meer voedingsstoffen nodig dan zaad alleen. Zaad heeft immers een laag vitamine D3-gehalte, bevat veel vet en niet genoeg calcium.

Vogels eten ook niet altijd perfect wat je hen voorschotelt. Wanneer je al het voedsel in één keer in hun kooi plaatst, kunnen ze kiezen wat ze willen. Daarom is het beter om hen met kleine porties te voeden, bijvoorbeeld ‘s morgens en ‘s avonds. Zeker bij vogels met overgewicht kan dit een goede tussenkomst zijn.

Volgende lijst geeft enkele voorbeelden weer van natuurlijke bronnen van voedingsstoffen. Dit is te gebruiken als toevoeging bij bovenstaand dieet.

Natuurlijke bronnen van vitamine A
paardenbloembladeren
spruitjes
wortelen
broccoli

Natuurlijke bronnen van vitamine D
levertraan van kabeljauw

Natuurlijke bronnen van calcium
kaas
yoghurt

Dit bericht is gepost op 6 May 2008 om 08:12 uur en is geplaatst in Vogels.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.