Urineert je hond in de tuin?

Vele mensen gebruiken mest om er voor te zorgen dat hun gras beter en mooier groeit in de tuin. Het belangrijkste component van de mest dat het gras zo groen maakt, is nitrogeen.

Als je hond urineert op het gras in je tuin, produceert hij een overdosis aan nitrogeen, dat in het gras brandt. De urine van je hond bevat namelijk een heel hoog gehalte van deze stof. Je gras ziet er hierdoor donker en afgeleefd uit. Langs de randen van de getroffen plek, kan er ook overwoekering optreden.

Er wordt wel eens beweerd dat dit komt door het hoge zuurgehalte van de urine van een hond. Deze stelling werd reeds getest. Aangezien het resultaat een neutrale pH-waarde gaf, is dit niet waar.

Voorkomen is beter dan genezen

Er bestaan in dierenwinkels veel producten die je hond ofwel moet eten, of die je op je gras strooit. Deze zouden er voor moeten zorgen dat je gras niet kapot gaat door de urine van je hond. Geen van hen zijn echter wetenschappelijk getest of bewezen.

De enige goede manier om je gras niet kapot te maken, is door te voorkomen dat je hond erop urineert. Sommige mensen maken een apart hokje voor hun hond, waarin hij zijn ding kan doen. Anderen houden gewoon een stukje gras vrij, in een hoekje, en leren hun hond deze plek te gebruiken. Elke keer als hij het juist doet, kan je hem belonen.

Als het onvermijdelijke dan toch gebeurt, ga je best met een emmer water of een sproeier aan de slag, die het nitrogeen kan neutraliseren. Op deze manier zal je gras er niet direct perfect uitzien, maar het is beter dan niets. Door het nitrogeengehalte naar beneden te brengen, zal het nitrogeen eerder je gras bemesten, dan het kapot te maken. Maar natuurlijk is zoiets nooit zeker.

Wanneer je hond urineert op je gras, word dan niet meteen kwaad, en begin hém zeker niet te besproeien. Zo krijgt de hond een afkeer van urineren waar jij bijstaat, en dat kan al helemaal onhandig zijn als je je gras wilt redden.

Dit bericht is gepost op 30 April 2008 om 15:21 uur en is geplaatst in Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.