Blaasstoornissen bij vissen

Bij vissen  zorgt de blaas ervoor dat zij zich in evenwicht kunnen houden tijdens het zwemmen. Hun blaas is een soort van zakje, dat zich vooraan bevindt en kan opzwellen of krimpen. Het is verbonden met de bloedvaatjes waarin zich het zuurstof bevindt, dus de vis kan door middel van ademhaling deze blaas regelen.

Maar waar dient dit dan voor? In het water heerst er zoiets als de Archimedeskracht. Praktisch betekent dit dat de vis zich kan verplaatsen in het water, en naarmate hij sneller, trager, lager of hoger gaat zal hij een andere druk uitoefenen op het water.

Wat er hier toe doet, is dat een vis zijn blaas kan laten opzwellen door lucht, of doen krimpen. Als hij zijn blaas krimpt, zal het voor hem makkelijker zijn om naar beneden te duiken.

Er zijn verschillende soorten goudvissen. De gewone en meest voorkomende goudvis heeft een normale lichaamsvorm en ook voor de rest niets speciaal. Daarnaast vind je ook de meer decoratieve goudvissen, vaak gekweekt voor hun mooie golvende staart en kleiner lichaam. Deze laatste soort heeft meer kans op blaasproblemen, waardoor hun lichaampjes kunnen hangen, wat de vissen in gevaar brengt.

Oorzaken van blaasproblemen

Bacteriële of virale infectie. Hierdoor zal de binnenkant van het blaaszakje dikker worden. Het binnenkomend en uitgaand gas zal verstoord worden zodat de vis het volume niet meer goed kan regelen.

Voedselkuren. Er wordt gezegd dat vissen een overmaat aan zuurstof opnemen als ze hun voedsel op de oppervlakte van het water gaan zoeken, hoewel hiervoor niet veel bewijs te vinden is. Er kunnen ook problemen optreden wanneer het dieet van een vis gewijzigd wordt.

Behandeling

Preventief kan je handelen door altijd te zorgen voor geleidelijke voedselwijzigingen. Je kan bijvoorbeeld ook nieuwe vissen eerst apart zetten vooraleer je ze bij elkaar laat leven. Op deze manier behoud je een ziektevrij aquarium.

Als je vis toch ziek wordt, kan een dierenarts de juist behandeling vaststellen. Als er een infectie aanwezig is, zal de kans op medicijnen groot zijn. Wanneer het probleem constipatie betreft, suggereert men soms om alvast erwtjes te geven aangezien zij vezels bevatten.

Dit bericht is gepost op 6 May 2008 om 08:25 uur en is geplaatst in Vissen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.