Zo laat je je huisdier wennen aan je nieuwe spruit

De geboorte van een nieuwe spruit is voor een gezin een van de mooiste momenten. Maar misschien is er iemand van het gezin die de nieuwste aanwinst nog niet voor 100% begrijpt. Juist, we hebben het over je trouwe huisdier. Met al de commotie die er rond de baby gemaakt wordt, zou je nog bijna vergeten dat je je huisdier moet leren hoe het zich vanaf nu moet gedragen.

De reactie van je hond of kat

Honden zijn sociale wezens die in de natuur in roedels leven. In deze groepen heerst voor de hond een strikte hiƫrarchie waarbij de baasjes de top vormen en de hond de onderste rangen bekleedt. Het is mogelijk dat je viervoeter het kind lager in rang beschouwt als hem. Hierdoor kan je hond agressief gedrag vertonen in de buurt van de baby. Let dus op als je hond gromt of zijn oren plat houdt in de buurt van de spruit. Dit soort agressief gedrag moet je zo snel mogelijk corrigeren. Straffen is zeker niet de beste oplossing. Je hond zal waarschijnlijk niet begrijpen waarom hij gestraft wordt.

In tegenstelling tot honden zijn katten minder bezig met sociale rangen. De kans is dus heel groot dat je kat de baby volledig negeert. Agressief gedrag ten opzichte van de baby komt maar zelden voor. Je kat zal voornamelijk rustig zijn ding blijven doen en uit de buurt van je kind blijven.

De aanpassingen voor je huisdier

Het is aan te raden om je huisdier, voordat de baby er is, eens te laten rondsnuffelen in de kinderkamer. Zo wordt hij gewoon aan de geuren die baby’s met zich mee nemen zoals babypoeder, zalfjes,… Zodra je kind er is en in de kamer verblijft, wordt aangeraden je huisdier hier niet meer toe te laten.

Denk er ook aan dat geuren veel betekenen voor huisdieren. Daarom zal het dier de kleine spruit willen besnuffelen. Reageer dus niet te angstig en trek de baby niet zomaar weg. Dit kan bij je huisdier overkomen alsof het kind een bedreiging vormt.

Geef je hond of kat nog iedere dag aandacht, ook nadat de baby zijn intrede heeft gemaakt. Schaf de dagelijkse wandeling of het spelen buiten dus niet af. Als je te veel dingen verandert in je huisdier zijn dagelijks leven, kan dit een gevoel van afwijzing tot gevolg hebben.

Hoe het verder moet

Als je kind ouder wordt, moet ook het zich aanpassen aan je huisdier, net zoals die dat voor hem deed. Let er dus op dat je kind leert omgaan met dieren en maak hem duidelijk dat pijn doen niet mag. Beloon je kind voldoende als het goed omgaat met je huisdier.

Het is altijd mogelijk dat er blijvende problemen zijn tussen je kind en je huisdier. In dat geval kan je best contact opnemen met je dierenarts. Hij heeft ervaring met dit soort situaties en kan de situaties misschien oplossen door enkele tips te geven.

Dit bericht is gepost op 29 April 2008 om 09:04 uur en is geplaatst in Honden psychologie, Huisdieren algemeen, Katten psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: