Water is essentieel voor je huisdier

Bij het verzorgen van je huisdier probeer je op alles te letten. Je maakt de keuze tussen droog en vochtig voedsel en kiest voor het juiste merk. Waarschijnlijk heb je zelf al eens met je dierenarts overlegd over wat de beste opties zijn. Daardoor zou je bijna vergeten dat het allerbelangrijkste voor je huisdier een kom vers drinkwater is.

Wat en waarom

De reden waarom water zo belangrijk is, ligt voor de hand. Dieren bestaan voor 80% uit water, net zoals mensen. Water zorgt ervoor dat alle stoffen in het lichaam kunnen bewegen. Het zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en reguleert de lichaamstemperatuur. Een tekort aan vocht is nefast voor het lichaam. Het kan op korte termijn hart- en nierfalen veroorzaken.

Om ervoor te zorgen dat je huisdier genoeg water drinkt, moet je gewoon continu een kom fris water ter beschikking stellen. Een gemiddeld dier heeft ongeveer 28 milliliter (ongeveer ¼ deciliter) water per kilo per dag nodig. Het is niet nodig om een gevecht aan te gaan om je huisdier op je weegschaal te krijgen om zo het exacte gewicht te achterhalen. Dieren zullen vanzelf voldoende water drinken mits ze water aangeboden krijgen.

Indien je merkt dat je huisdier niet voldoende drinkt of je precies wil weten hoeveel water hij nodig heeft, kan je best contact opnemen met je dierenarts. Hij vertelt je of je huisdier voldoende drinkt en zal de oorzaken achterhalen indien dit niet het geval is.

Veel gemaakte fouten

Het allerbelangrijkste is dus dat je huisdier voldoende drinkt. Maar er zijn een paar dingen waar je zeker op moet letten:
Ten eerste moet het water elke dag ververst worden. Onzichtbare bacteriën kunnen namelijk in je water kruipen en zo je huisdier ziek maken. Wanneer je het water vervangt veeg je de kom best ook even na met een spons.

Honden kunnen soms per ongeluk hun waterkom omstoten. Als je hond dan lang alleen zit, heeft hij ook geen watervoorraad meer. Koop dus een waterkom met een brede bodem. Zo zal je huisdier de kom niet snel kunnen omstoten.

In de zomer verdampt het water sneller dan je zou verwachten. Daarbij komt ook dat je huisdier in de zomer meer zal drinken. Controleer dus een paar keer per dag of er nog voldoende water in de kom zit.

Indien je exotische dieren of amfibieën houdt, moet je aan je dierenarts raad vragen in verband met hun drinkgewoonte. Sommige dieren drinken namelijk niet uit kommen gevuld met water maar hebben een druppel of spraysysteem nodig.

Grote honden hebben soms het idee dat het toilet in huis, hun eigen privéwatervoorraad is. Houd daarom het deksel van je toilet altijd dicht. De bacteriën in je toilet kunnen je hond namelijk ziek maken.

Dit bericht is gepost op 29 April 2008 om 08:50 uur en is geplaatst in Huisdieren algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.