Moet je de tanden van je huisdier poetsen?

Sommige baasjes beschermen hun huisdier tegen de koude winterdagen door ze een jasje aan te doen of ze zelfs in een mandje met wollen dekentjes te steken. Toch zijn velen het niet eens met een dergelijke ‘betuttelende’ verzorging! Honden en katten hebben immers een dikke vacht, waardoor ze voldoende bescherming krijgen in de winter. Kortom, Moeder Natuur heeft er voor gezorgd dat ze kunnen overleven.

Is het dus een stapje te ver om je huisdier op een dergelijke manier te verzorgen? En hoe zit het bijvoorbeeld met de tandverzorging van je huisdier? Zwerfkatten en –honden zullen hun tanden in ieder geval niet poetsen maar zijn we het ze niet een beetje verplicht als wij de verzorging op ons nemen?

Poetsen, poetsen,… en nogmaals poetsen!

Tandartsen wijzen ons er met drang op dat het noodzakelijk is na elke maaltijd je tanden een grondige schoonmaakbeurt te geven. Er blijven namelijk, ook al eet je erg gezond, altijd voedselresten aan je tanden plakken. Deze restjes kunnen ernstige schade aan je gebit berokkenen door bacteriën aan te trekken die op hun beurt gaten of zelfs stukken uit je tanden kunnen vreten. Het is dus van groot belang je tanden enkele keren per dag te poetsen. Je zult er bovendien alleen maar voordelen uit halen. Een frisse adem en een mooi gebit met een stralende glimlach zijn uiteindelijk de resultaten van een goede verzorging.

Ook de tanden van je huisdier poetsen?

Dat een goede tandhygiëne noodzakelijk is voor de mens is algemeen gekend. Maar is dit ook het geval voor je huisdier? Volgens sommige dierenartsen is het een ware must om ook aandacht te besteden aan het gebit van je hond of kat. De tanden van je huisdier hebben namelijk evenveel kans om geplaagd te worden door bacteriën als die van jezelf. Dit kan dezelfde ernstige gevolgen met zich meebrengen, zoals ontstekingen, waardoor je diertje veel pijn lijdt. Daarenboven komen er een hoop extra kosten bij kijken van onder meer de dierenarts en allerlei verzorgingsproducten.

Gezond gebit en frisse adem: ook voordelen voor huisdieren!

De meest vanzelfsprekende oplossing is dus gewoon elke dag een beetje aandacht schenken aan het gebit van je huisdier. Eén keer per dag de tanden van je kat of hond poetsen is al een goed begin om ernstige problemen te voorkomen. Bij jonge honden en katten zal dit waarschijnlijk moeiteloos verlopen omdat er nog niet echt sprake is van ontwikkelde tanden. Maar bij volwassen honden of katten is dit niet bepaald een gemakkelijk karweitje. Ze zijn het niet gewoon. Informeer je daarom zeer goed over de manier waarop je de tanden van je huisdier moet poetsen, alvorens je eraan begint.

Verzorg dus niet enkel je eigen tanden, maar neem ook dagelijks die van je huisdier onder handen. Maak er een gewoonte van en uiteindelijk zal zowel je huisdier als je portefeuille je zeer dankbaar zijn! Een goede tandverzorging mag simpelweg bij zowel mens als dier niet ontbreken.

Dit bericht is gepost op 28 April 2008 om 15:10 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Honden verzorging, Katten gezondheid, Katten verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.