Allergisch aan je huisdier?

Steeds meer mensen hebben last van allergieën en moeten hun levenswijze hierdoor drastisch veranderen. Heb je last van hooikoorts, dan blijf je op dagen wanneer er veel pollen in de lucht te bespeuren zijn, best binnen. Maar wat doe je als je allergisch bent aan je eigen huisdier? Hier is geen eenduidig antwoord op te vinden. Je kunt je hond of kat toch zomaar niet aan de deur zetten! Jarenlang trouwe liefde, aandacht en kameraadschap zou je dan moeten missen. Je huisdier buitengooien is geen optie, maar wat moet je dan doen?

Je eigen territorium

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een allergievrij gebied in je huis te introduceren. Op deze manier kan je altijd ergens terecht, moest het je even te veel worden. Allergische reacties kunnen namelijk zeer ernstig zijn, met jeuk, rode ogen en eczeem als mogelijke gevolgen. Een geschikte ruimte om een allergievrij gebied van te maken, is bijvoorbeeld de slaapkamer. Je kunt jezelf hierdoor ook ’s nachts veel ellende besparen.

Belang van een goede hygiëne

Je huisdier op regelmatige basis een flinke wasbeurt geven, kan uitermate voordelig zijn voor je allergie. Men is immers vaak allergisch aan de huidschilfers of de haren van de hond of kat. Door je huisdier regelmatig te wassen, ga je loshangende huidschilfers en haren verwijderen waardoor een allergische reactie minder vanzelfsprekend is. Niet alleen je huisdier, ook de gehele omgeving moet bijtijds worden gereinigd. Het vloeroppervlak is hier een belangrijk onderdeel van omdat het een ware samenkomst van allergenen is. Maar ook tapijten, beddengoed en kussens moeten tijdig onder handen worden genomen.

Hulp vanuit de medische wereld

Tegenwoordig bestaan er ook allerlei behandelingen om allergieën tegen te gaan in de medische wereld. Vaccins, neussprays en andere medicatie om te inhaleren kunnen het leven met een allergie een stuk aangenamer maken.

Hypoallergene huisdieren

Indien de voorgaande hulpmiddeltjes niet efficiënt blijken, is er een laatste mogelijkheid. Er is een nieuwe soort kat op de markt: de hypoallergene kat. Deze genetisch gemanipuleerde poezen zijn de perfecte oplossing voor kattenliefhebbers met een allergie voor katten. Toch is er ook een klein nadeel aan verbonden. De kostprijs ligt namelijk tussen de 5000 en 6000 euro, terwijl de kans op een allergische reactie niet nihil is.

Zijn hypoallergene huisdieren een oplossing voor mensen met een allergie voor huisdieren? Sommigen bestempelen het als de beste uitvinding van de eeuw, terwijl anderen het net een stapje te ver vinden gaan. Je moet er bovendien een heleboel geld voor over hebben en dan haken velen af. Maar waarom de andere hulpmiddeltjes niet eens testen? Een slaapkamer zonder allergenen, een goede hygiëne en wat hulp uit de medische wereld is voor velen de perfecte cocktail om samen met je huisdier onder één dak te leven.

Dit bericht is gepost op 28 April 2008 om 14:56 uur en is geplaatst in Huisdieren algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.