Wat je moet weten over papegaaien

Om een papegaai als huisdier te nemen moet je wat voorkennis hebben. Hier lees je alvast waarom ze zo populair zijn en vind je meer informatie over hun levensduur, hun voedsel, hun kooi en waar je best naar kijkt bij het kiezen.

Waarom zo populair?

Papegaaien zijn een erg geliefd huisdier omdat ze heel sociaal zijn. Met de gepaste training kunnen ze een aardige woordenschat opbouwen en je gezin eindeloos doen lachen met typische uitdrukkingen. Om je papegaai nieuwe woorden aan te leren, reserveer je best elke dag wat tijd om aan je papegaai te besteden. Zeg hem de woorden regelmatig voor en na 2 à 3 weken zal je papegaai deze nieuwe uitdrukking ook gebruiken.

Levensduur

Papegaaien worden heel oud. Sommige kunnen zelfs 100 jaar oud worden. Maar het gemiddelde ligt rond de 40 jaar. een kleine papegaai leeft korter. Deze wordt gemiddeld tussen 10 en 15 jaar oud. Denk dus zeker eens goed na vooraleer je een papegaai kiest. Hij gaat je nog voor vele decennia vergezellen.

Wat eten papegaaien?

Een mengsel van verschillende zaadsoorten is voor een papegaai het voedzaamste. Dit kan je zelf maken of in een dierenwinkel kopen. Papegaaien mogen ook ons voedsel eten. Zaken zoals pasta, sla, tomaat, etc kunnen nooit kwaad.
Maar let wel op voor chocolade, avocado en koffiebonen. Deze zijn giftig voor je papegaai.

Opgesloten of vrij?

Je papegaai heeft een kooi nodig van minimum 150 x 150 x 160 cm. Voor een kleine papegaai is dit iets kleiner. Een grotere kooi is altijd beter. Dit zijn enkel de minimumafmetingen.

Maar indien je papegaai goed getraind is en zich sociaal gedraagt, mag hij ook vrij rondvliegen in het huis. Let toch even op als je dit toelaat. Een papegaai kan aan de meubels knagen als hij zich eenzaam voelt. Laat hem dus nooit alleen achter in het huis als hij vrij rondvliegt.

Een papegaai kiezen

Kijk goed uit in de dierenwinkel. Kies een papegaai die actief is en een heldere veerbedekking heeft. Na de aankoop ga je best eens naar de dierenarts om je papegaai te checken. Nadien bezoek je best op jaarlijkse basis een dierenarts om de gezondheid van je papegaai te verzekeren.

Dit bericht is gepost op 28 April 2008 om 13:08 uur en is geplaatst in Vogels.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.