Laat je huisdier vermageren!

Net als bij mensen, is overgewicht ook bij dieren een opkomend probleem. Obesitas heeft bij dieren een even negatieve werking op het lichaam. Hartproblemen, diabetes en artritis kunnen voorkomen bij dieren die wat te zwaar zijn. Als je weet dat dieren veel minder wegen, besef je dat één kilo meer een wereld van verschil kan zijn voor een dier. Indien je het streefgewicht van je dier niet zeker weet, vraag dan raad aan je dierenarts.

De diagnose

Zelf kan je nagaan of je huisdier tekenen van obesitas vertoont. Zo moet je redelijk gemakkelijk de ribben van je huisdier voelen als je over de buik wrijft. Kan je de ribben niet goed voelen, heeft je huisdier mogelijk overgewicht. Daarnaast moet je huisdier ook een duidelijke taille hebben.

De arts kan het beste uitmaken of je huisdier overgewicht heeft. Dit kan hij zelfs doen bij een routinecontrole. Aan de hand van een bloedtest kan je dierenarts nagaan of het overgewicht geen andere medische redenen heeft.

Het (nieuwe) voedsel

Voor dieren met overgewicht gelden dezelfde regels als voor zwaarlijvige mensen. Zorg er dus voor dat je huisdier niet meer calorieën eet dan hij verbruikt. Samen met je dierenarts kan je een dieet opstellen en verschillende oefeningen kiezen om je huisdier voldoende te laten bewegen.

Om je huisdier te laten afvallen, kan je gewoon minder eten geven. In veel gevallen zal hij dan al gewicht verliezen. Misschien komt hij zo vanzelf op het ideale gewicht. Als dit niet werkt, kan je overschakelen op droog eten. Voedsel in blik bevat meestal meer calorieën. Door droog eten aan te bieden en zo het aantal calorieën te verminderen, zal je huisdier vermageren.

Wanneer ook dit niet werkt, moet je raad vragen aan je dierenarts. Hij zet je huisdier dan op een speciaal dieet met aangepast voedsel.

Je huisdier op gewicht houden

Door de natuurlijke charme van je kat of hond, ben je geneigd om hem heel de dag snoepjes te geven. Dit overkomt veel mensen. Aan de natuurlijke charme kan je zelf misschien niets doen. Maar je kan wel rekening houden met de snoepjes die je geeft. Er bestaan meerdere soorten dieetsnoepjes. Je kan je trouwe viervoeter ook groenten of fruit als verrassing geven.

Iets wat bij veel honden tot overgewicht leidt is het eten van tafelrestjes van de familie. Hoe je hond ook smeekt, het eten van de mensen is zeer slecht voor dieren. Het bevat zout en vetten die een hond eigenlijk niet mag eten.

Ten slotte moet je je huisdier genoeg lichaamsbeweging aanbieden. Hierdoor kan hij veel meer calorieën verbranden en zo zal overgewicht veel minder snel de kop opsteken. Ga dus zeker eenmaal per dag wandelen of laat hem minstens een uurtje in de tuin rondlopen.

Dit bericht is gepost op 29 April 2008 om 09:29 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.