Huisdieren moeten gezond en gelukkig zijn

Een schattige puppy, een klein katje, een konijntje met hoog knuffelgehalte of een parkietje dat gewoon erg mooi kan fluiten. Wie houdt er niet van? Zulke dieren zijn schattig, zijn leuk om mee te vertoeven en geven je bovendien nog eens heel wat liefde. Maar dat werkt ook in omgekeerde zin. Net als wij hebben ook dieren nood aan affectie en zullen zij zich slecht voelen als ze een ongezond leven leiden. Enkele tips:

Beslis niet van de ene op de andere dag om een huisdier te nemen. Vooraleer je deze stap zet moet je eerst eens grondig nadenken, de pro’s en de contra’s overwegen. Een kleine puppy kan inderdaad onweerstaanbaar zijn, maar ben je jezelf ervan bewust dat deze hond ook groot wordt, dat je hem jaren bij je zult hebben en dat de verzorging ervan heel wat tijd in beslag neemt?

Diervriendelijke omgeving

Kies je er toch voor om een dier in huis te halen, zorg dan in de eerste plaats voor een diervriendelijke omgeving. Bepaalde dingen in huis kunnen namelijk erg gevaarlijk zijn voor dieren. Denk bijvoorbeeld maar aan rondslingerende medicatie of blootliggende elektrische bedrading. Knaagdieren zullen hier maar al te graag hun tandjes in zetten.

Niet alleen binnenshuis, maar ook in de tuin is het opletten geblazen. Giftige stoffen zoals pesticiden of andere gemorste producten op de oprit lijken voor ons vaak niet de moeite om op te vegen. Wanneer een nieuwsgierig dier echter nietsvermoedend aan zo’n produkten likt kan dat wel dramatische gevolgen hebben.

Wist je overigens dat heel wat tuinplanten giftig zijn voor dieren? Dieffenbachia, philodendron en hyacinten zijn zowat de bekendste soorten, maar op het internet zijn veel langere lijstjes terug te vinden.

Regelmatige controle

Zelfs al ziet je huisdier er kerngezond uit, dan nog is het van groot belang om regelmatig op controle te gaan bij de veearts. Eén van de meestgemaakte fouten is namelijk dat mensen pas naar die laatste toestappen wanneer hun huisdier ziek is. Het zou niet de eerste keer zijn dat er dan een ongeneeslijke ziekte aan het licht komt die bij een vroegtijdige controle wel opgemerkt en genezen had kunnen worden. Een regelmatige check-up is dus uitermate belangrijk!

Even belangrijk is een mix van gezonde voeding en voldoende beweging. Niet alleen bij mensen maar ook bij dieren leidt obesitas tot ernstige gezondheidsproblemen. Laat je huisdier daarom niet te veel eten, let erop dat het voornamelijk gezonde voeding binnenkrijgt en zorg voor voldoende beweging.

Tot slot nog enkele weetjes. Wist je dat sommige vogels schrik hebben in de donker? Dat je huisdier op tijd en stond de nodige vaccinaties moet krijgen? Of dat er in een vliegtuig altijd maar een beperkt aantal dieren mee mag? Wist je dat er in chocolade een stof zit die erg giftig is voor dieren? En wist je dat een dier rilt om terug op temperatuur te komen?

Dit bericht is gepost op 29 april 2008 om 11:45 uur en is geplaatst in Huisdieren algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Laat je huisdier vermageren!
Tips voor het knippen van honden- en kattennagels