Hoe moet je omgaan met hyperactieve honden?

Je hond wil geen bal afgeven of kan hem niet vangen? Je hond schrokt zijn eten naar binnen en lijkt er in te stikken? Je hond slaapt amper? Je hond is onhandelbaar in de omgang met andere dieren en vertoont wild gedrag? Dan bestaat de kans dat uw hond hyperactief is.

Oorzaken

Hyperactiviteit is een complexe aandoening. Het is ADHD van honden. De verklaring van dit syndroom is het gebrek aan zelfcontrole. Wanneer je denkt dat je hond hieraan lijdt, is het van belang te begrijpen hoe het zich ontwikkelt en waar het hyperactieve gedrag vandaan komt. Mogelijk heeft je huisdier nooit geleerd zelfcontrole te ontwikkelen of zit het in zijn genen.

Het meest voorkomend is dat uw hond in zijn puppyjaren, al dan niet bewust, foutief gedrag is aangeleerd. De kans is groot dat uw hond leeft met een constant angstgevoel en de wereld als bedreigend ervaart. Het is een misvatting dat hyperactief gedrag rasgebonden is. Wel is het zo dat sommige rassen, bijvoorbeeld Bordercollies, meer nood hebben aan lichamelijke activiteit dan andere rassen.

Oplossingen

Eerst en vooral moet je je huisdier grondig observeren en alle afwijkende gedragingen vaststellen. Daarnaast moet je zijn opvoeding en eerste levensjaren proberen na te gaan. Deze bepalen immers, net zoals bij de mens, voor een groot deel je hond zijn gedrag in zijn verdere levensjaren. Vervolgens moet je in de omgang met je huisdier rekening houden met wat er al dan niet is misgelopen en zijn opvoeding hierop afstemmen.

Belangrijk voor deze dieren is dat ze in een rustige, gestructureerde omgeving kunnen leven. Chaos is uit den boze. Daarnaast is de voeding die het dier krijgt van onschatbare waarde. Zo kan het bijvoorbeeld al helpen om van kant-en-klare hondenbrokken over te schakelen naar vers voeder.

Ook mag je niet uit het oog verliezen dat de oplossing meestal eenvoudig is. Vaak ligt de oorzaak in te weinig activiteit en beweging die de hond heeft. Een hond moet regelmatig uitgelaten worden en over voldoende vrijheid beschikken.

Uiteraard speelt de leeftijd van het dier ook een grote rol. Net zoals bij kinderen is het normaal dat jonge honden onuitputbaar lijken te zijn, iets meer aandacht vragen en veel beweging nodig hebben.

Vooraleer je overschakelt naar echte medicatie raden we je ten slotte aan om alle andere mogelijkheden te overlopen en de omgang met uw hond af te stemmen op zijn behoeften.

Dit bericht is gepost op 23 April 2008 om 09:13 uur en is geplaatst in Honden psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.