Huisdieren en overgewicht: een zware zaak

Wanneer je hond een mooi kunstje uitgevoerd heeft, geef je hem een snoepje. De restjes die aan tafel overschieten gaan rechtstreeks het eetbakje van je trouwe viervoeter in. Kijkt hij met zielige oogjes? Dan haal je zijn lievelingskoekjes uit de kast. En ga zo maar verder. Omdat we onze huisdieren zo graag zien, geven we ze de hele dag door snoepjes en koekjes. Maar dat is allesbehalve goed voor het beestje….

Te weinig beweging

Net zoals het voor ons ongezond en vooral ongemakkelijk is om extra gewicht mee te sleuren, is dat ook voor dieren zo. Meer dan de helft van de volwassen honden kampt vroeg of laat met overgewicht, zo hebben dierenspecialisten berekend. Vaak komen de kilootjes erbij zodra ze een dagje ouder worden, maar ook wanneer ze te weinig beweging hebben. Het is natuurlijk leuk om je lievelingsdier extra in de watten te leggen, maar zorg er dan ook voor dat hij genoeg beweging krijgt. Want honden die te veel wegen, hebben vaak ook geen zin meer om te spelen.

Extra kilo’s

Overgewicht heeft niet alleen voor ons nare gevolgen, ook  je huisdier lijdt onder die extra kilootjes. Je denkt misschien dat die enkele kilo’s niets uitmaken, maar het scheelt wel wat voor een dier. Wanneer je hond 10 kilogram weegt, terwijl hij er maar 7 zou mogen wegen, torst hij dus 3 kilo extra mee. Als je dat vergelijkt met een mens, zou dat overeenkomen met 22 kilogram méér voor iemand die normaal 77 kilogram mag wegen.

Aandoeningen en kwetsuren

Zoals je weet, heeft overgewicht een rechtstreeks gevolg voor hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en diabetes. Naast deze aandoeningen zorgt overgewicht ook voor darmproblemen en beenderpijn bij dieren. Kwetsuren die vaak samenhangen met overgewicht bij -meestal oudere- dieren zijn gewrichtspijnen en gescheurde ligamenten. Omdat ze te veel gewicht moeten meedragen, verhogen ze de kans op zulke kwetsuren, die vaak enorm pijnlijk zijn. Doordat hij zo veel pijn heeft, zal hij geen zin meer hebben om rond te springen en te ravotten en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Onderzoek bij de dierenarts

Geef je hond een volledige en evenwichtige voeding. Let erop dat je hond niet enkel lekkernijen voorgeschoteld krijgt. Af en toe een snoepje kan zeker geen kwaad, maar overdrijf er niet mee. Denk je dat je lievelingsdier toch aan overgewicht lijdt, ga dan zeker eens langs bij de dierenarts voor een volledig onderzoek. Als dan blijkt dat je hond te zwaar is, zal de dierenarts hem een dieet voorschrijven.

Dit bericht is gepost op 17 April 2008 om 07:52 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.