Huisdieren en kanker: hoe ermee omgaan?

Soms kan  één woordje je wereld veranderen of zelfs doen instorten. Een woord dat je onder andere liever niet wilt horen is: kanker. Wanneer het dan ook nog eens je geliefde viervoeter treft, val je van de ene emotie in de andere. Denk echter niet meteen het ergste want kanker is een van de meest geneeslijke chronische ziektes die voorkomt bij huisdieren. Als de kanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, kan je je kat of hond er via verschillende mogelijkheden bovenop helpen.

Informeer jezelf

Uiteraard slaat het nieuws in als een bom. Hoe moeilijk het ook zal zijn, blijf niet bij de pakken neerzitten. Zoals al eerder vermeld, is kanker over het algemeen een te genezen dierenziekte. Als de eerste emoties voorbij zijn, zoek je best meer informatie op over kanker. Hierdoor krijg je controle over de situatie en zal je gemakkelijker beslissingen kunnen nemen in verband met de behandeling. Je dierenarts helpt je graag verder, dus aarzel niet om iets te vragen. Hij is vaak de meest betrouwbare bron van informatie omdat hij al vaker voor een gelijkaardige situatie gestaan heeft.

Ga ook eens naar de bibliotheek. In tijden van internet lijkt het misschien ouderwets om in boeken te gaan grasduinen, maar weet dat niet alles wat op het internet verschijnt even betrouwbaar is. Mocht je een andere behandeling vinden voor je viervoeter, bespreek dat dan wel even met je dierenarts.

Kanker en zijn behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Welke behandeling geschikt is voor je huisdier hangt af van zijn leeftijd, het soort kanker en zijn gezondheid. Over het algemeen bestaan er drie behandelingen die men vaak toepast:

Operatie: Als het dier niet te zwak is en de anesthesie zal overleven, kan hij een operatie ondergaan om de tumor weg te snijden.
Chemotherapie: Bij chemotherapie krijgt het dier vloeistoffen toegediend die de kankercellen moeten vernietigen zonder de goede cellen aan te  raken. In tegenstelling tot mensen, hebben dieren weinig of geen last van misselijkheid en haaruitval.
Bestralingstherapie: Bij deze pijnloze therapie wordt de tumor bestraald, zodat hij krimpt of alleszins stopt met groeien.

Niet alleen

Hoe zwaar het proces ook is, weet dat je dierenarts, familie en vrienden je graag zullen helpen waar ze kunnen. Voor de rest kan je er best gewoon zijn voor je dier: speel met hem of, als hij dat niet meer kan, laat hem naast je liggen als je zit. Het zal niet alleen hem goed doen, maar jij leert zo ook omgaan met de ziekte van het dier. Wordt het je toch allemaal te veel, vraag dan of een vriend voor een avondje op je viervoeter kan letten zodat jij even je zinnen kan verzetten. Geniet van de tijd die je samen doorbrengt en denk aan de mooie tijden die je samen beleefd hebt.

Dit bericht is gepost op 17 April 2008 om 08:06 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.