Cataract bij huisdieren: oorzaken en behandeling

Cataract is de meest wijdverspreide oogziekte bij huisdieren.  Katten en honden van alle rassen kunnen de aandoening krijgen, maar hij komt meer voor bij bepaalde hondenrassen, zoals cockerspaniëls, poedels, mini-schnauzers en terriërs.

De soepele, transparante lens in het oog van het huisdier, bundelt de lichtstralen op het netvlies, waardoor het huisdier goed kan zien. Bij cataract is er iets mis met de normale samenstelling van de lens, waardoor de helderheid van de lens gedeeltelijk of volledig verloren gaat.  Cataract kan op het eerste zicht nog onschuldig lijken, maar als de cataract verergert, kan het huisdier zelfs blind worden.

Oorzaken

Dat de ogen van je huisdier een beetje grijzer naarmate hij ouder wordt, is heel normaal. Het natuurlijke verouderingsproces zorgt ervoor dat de lens dikker wordt, waardoor de ogen er grijzer uitzien. Deze aandoening, nucleaire sclerose, komt meestal voor bij honden van meer dan zes jaar oud en heeft meestal geen grote impact op hun gezichtsvermogen. Daardoor is de behandeling van deze aandoening niet noodzakelijk.

Erfelijke aandoeningen zijn de meest voorkomende oorzaken van cataract.  Zij doen zich al voor bij de geboorte of ontwikkelen zich wanneer het dier nog erg jong is. Cataract kan zich ook ontwikkelen ten gevolge van een verwonding of een ziekte als diabetes. Door die onderliggende aandoening te behandelen, kan de cataract verminderen.

Behandeling

Er bestaat nog geen medicinale behandeling voor cataract. Cataract is niet pijnlijk, maar wanneer je huisdier problemen heeft met lopen doordat hij niet genoeg ziet, kan een operatie nodig zijn. De lens kan dan verwijderd worden en vervangen worden door een vervanglens van plastic of acryl.  Bij oudere dieren wordt die chirurgische ingreep zelden voorgesteld, omdat ze perfect kunnen leven zonder en het een zware ingreep is die veel postoperatieve verzorging vraagt.

Dit bericht is gepost op 16 April 2008 om 16:18 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.