Welke huidproblemen komen bij huisdieren het vaakst voor?

Honden en katten kennen doorgaans veel problemen die een impact hebben op de huid. Het is belangrijk om te weten dat de huid een orgaan is, net zoals de lever en de nieren dat zijn. de huid functioneert als een barrière die het lichaam beschermt tegen infecties, bijtende substanties, ultraviolet licht en dehydratatie. Een goede gezondheid en een goed functioneren van de huid zijn belangrijk voor de gezondheid van je huisdier.

Ziekten die een impact hebben op de huid, kunnen we in twee categorieën verdelen: primaire en secundaire huidziekten. Primaire huidziekten zijn diegene die de huid rechtstreeks irriteren, zoals demodicose of overgevoeligheid voor vlooien of teken. Secundaire ziekten ontwikkelen zich eerst in andere organen en hebben onrechtstreeks een schadelijk effect op de huid.

De diagnose en de behandeling van huidziekten kunnen moeilijk en tijdrovend zijn. Hieronder vind je de meest voorkomende huidaandoeningen bij huisdieren.

Allergieën

Mensen met allergieën niezen meestal, maar huisdieren reageren door te krabben. Je huisdier reageert op een allergeen. Dat is een substantie die overgevoeligheid veroorzaakt. De meeste allergenen worden ingeademd, maar sommigen leiden via contact tot overgevoeligheid. Sommige allergenen zijn terug te vinden in voedsel, meest graan, tarwe, soja, rundvlees en zuivelproducten. De eerste symptomen van een allergie bij je huisdier zijn krabben, likken, bijten of wrijven aan de vacht. Dit leidt tot een infectie, te herkennen aan rode bobbeltjes en puistjes.

Bacteriële infectie

Een bacteriële infectie komt vaak voor, maar is normaal secundair ten opzichte van een onderliggende ziekte als een allergie. De behandeling voor bacteriële infecties kan bestaan uit antibiotica. Breng zeker een bezoek aan de dierenarts.

Acuut nat eczeem (hot spots)

Hot spots zijn meestal het gevolg van een verwonding. Ze komen voor wanneer je huisdier door te krabben zich probeert te ontdoen van jeuk of pijn. Behandeling bestaat uit een grondige wasbeurt, antibiotica en ontstekingsremmers

Pyodermie

Pyodermie is een verzamelnaam voor alle infecties die resulteren in de aanmaak van etter. Pyodermie kan in ernst erg variëren. De behandeling is gelijkaardig aan die van. Shampoos en spoelingen kunnen nuttig zijn.

Atopie

Atopie of inhalatieallergie is een huidziekte die heel veel jeuk veroorzaakt, te vergelijken met hooikoorts of huisstofmijtallergie bij de mens. Het is een erfelijke allergie voor stuifmeel, huisstofmijt en schilfers van dieren. De behandeling kan bestaan uit dieetsupplementen, antihistamines en steroïden en is meestal gericht op de lange termijn.

Parasieten

Parasieten als mijten, vlooien en teken kunnen bacteriële infecties veroorzaken en zo leiden tot allergische reacties. De diagnose wordt gebaseerd op observatie en microscopisch onderzoek van huidstaaltjes. De behandeling hangt af van het soort parasieten, maar bestaat meestal uit shampoos of medicijnen.

Schimmelinfecties

Schimmelinfecties zopals ringworm kunnen erg hardnekkig zijn. De diagnose wordt geleverd door middel van microscopisch onderzoek van de huidstaaltjes en bloeddtesten. De behandeling bestaat uit anti-schimmelmedicijnen, -shampoos en – spoelingen.

Voedselallergieën

Voedselallergieën manifesteren zich dikwijls als huidproblemen. Voedselallergieën worden doorgaans vastgesteld na de uitsluiting van andere mogelijke aandoeningen. Vaak wordt het huisdier zes weken lang een hypoallergeen dieet gegeven.

Contactallergieën

Er zijn verschillende auto-immune huidziekten. De diagnose wordt gesteld op basis van een biopsie. De behandeling bestaan uit combinaties van dieetsupplementen, biopsies en X-stralen.

Secundaire huidziekten

Secundaire huidziekten als hypothyreoïdie (tekort aan schildklierhormonen) worden vastgesteld via klinische testen voor de onderliggende ziekte. Om de diagnose te stellen, wordt een beroep gedaan op bloedtesten, biopsies en X-stralen. De behandeling van de onderliggende aandoening resulteert meestal in de verbetering van de huidproblemen.

Dit bericht is gepost op 16 April 2008 om 15:21 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.