Nierproblemen bij je huisdier genezen en voorkomen

De nieren vormen twee van de meest vitale organen. Ze zorgen voor de afvoer van afvalstoffen, controleren de bloeddruk en verzorgen de chemische samenstelling van het bloed. Maar als je huisdier wat ouder wordt, is het mogelijk dat hij problemen krijgt met zijn nieren.

De voortekens en symptomen

De meest voorkomende oorzaak van nierproblemen bij huisdieren is slijtage door ouderdom. Daarnaast kunnen infecties of het innemen van chemische producten zoals antivries en medicijnen, nierproblemen veroorzaken.

Mogelijke symptomen van nierproblemen zijn:

veel drinken
veel urineren
braken
verlies van eetlust
verzwakking
gewichtsverlies

Indien je deze symptomen bij je huisdier opmerkt, kan je best zo snel mogelijk contact opnemen met je dierenarts. Hij kan dan onderzoeken wat het probleem is en welke behandeling nodig is.

Katten en kleine honden tussen 10 en 14 jaar
vormen de grootste risicogroep. Bij grote honden kunnen problemen al vroeger voorkomen. Bij katten is het risico nog groter dan bij honden. Maar ook het ras kan bepalend zijn. Vraag dus aan je dierenarts of jouw huisdier een verhoogd risico op nierfalen heeft.

Preventie

Slijtage is de belangrijkste oorzaak voor het falen van de nieren bij huisdieren. Dit heb je niet in de hand, maar je houdt de symptomen best in je achterhoofd, zodat je snel kan reageren. Let er wel op dat je je huisdier voldoende water geeft. Eigenlijk zou hij continu water ter beschikking moeten hebben.

Ga na of je huisdier niet in contact komt met chemische stoffen, zoals bijvoorbeeld antivries. Zelfs in heel kleine hoeveelheden kan deze stof ernstige nierproblemen tot gevolg hebben.

De behandeling

De behandelingen voor nierfalen zijn vrij zwaar en verschillen van dier tot dier. Volg de raad en de behandelingsmethode van je dierenarts dus goed op. De behandeling kan bestaan uit: medicatie, je huisdier een dieet laten volgen of zelfs je huisdier enkele dagen bij de dierenarts laten voor observatie.

Indien je huisdier niet de juiste behandeling krijgt, kan en zal de nieraandoening dodelijk zijn. Het is dus van levensbelang om de behandeling correct te volgen. Ook al denk je dat je huisdier genezen is, blijf de alle maatregelen stipt volgen. Bij vragen kan je terecht bij je dierenarts.

Dit bericht is gepost op 14 April 2008 om 16:13 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.