Hoe omgaan met een huisdier met diabetes?

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam er niet meer in slaagt glucose te verwerken. Ook bij dieren komt deze ziekte voor en vooral bij oudere, vrouwelijke honden en katten met overgewicht. Net als bij mensen is de ziekte goed te behandelen. Hoe weet je nu als je huisdier diabetes heeft? Wat zijn de symptomen en hoe moet je deze behandelen?

Waar je op moet letten

De meest voorkomende symptomen bij diabetes zijn:

veel drinken en urineren
gewichtsverlies
grote eetlust

Indien je bij je huisdier deze symptomen waarneemt, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Aan de hand van bloed- en urinetests kan je arts bepalen of je dier al dan niet diabetes heeft. Vergeet niet dat de ziekte is, indien onbehandeld, uiterst gevaarlijk is voor de gezondheid van je huisdier. Het lichaam kan dan niet meer genoeg voedingsstoffen produceren, waardoor je dier uiteindelijk zelfs kan sterven.

De juiste behandeling

Net zoals mensen die lijden aan diabetes, moeten dieren insulinespuiten krijgen om hun bloedspiegel op peil te houden. Bij de meeste dieren zijn 1 of 2 spuitjes per dag voldoende. Vraag zeker voldoende raad aan je dierenarts over het hoe en waarom van de spuitjes. Leer de juiste techniek aan zodat injecties makkelijker verlopen voor jou en je huisdier. Bij het inspuiten van insuline kan je best op de volgende dingen letten.

Zorg allereerst dat je huisdier lang genoeg stil blijft zitten.
Blijf zelf rustig.
Verwarm de insuline even voor door hem eventjes in je hand te houden.
Beloon je huisdier na de spuit.

In veel gevallen moet je huisdier nog extra medicatie nemen. Ook zal je je huisdier op een dieet moeten zetten. Daarnaast is dagelijkse beweging voor je huisdier uiterst belangrijk. Hierdoor kan je het gewicht van je huisdier op peil houden, zodat de ziekte niet kan verergeren. Je huisdier zal de extra aandacht zeker op prijs stellen.

Omgaan met diabetes

Heel de behandeling van je huisdier met diabetes lijkt misschien omslachtig, maar je krijgt er veel voldoening van. Huisdieren met diabetes kunnen nog evenveel als andere dieren. De ziekte legt relatief weinig fysieke beperkingen op. De levensverwachting van dieren met diabetes is trouwens nauwelijks lager dan die van andere dieren.

Belangrijk is dat je voldoende informatie inwint bij de dierenarts. Bij twijfel kan je hem best contacteren, zodat je geen fouten maakt tijdens de behandeling. Creëer een routine. Dit vergemakkelijkt heel het proces en zo zie je wanneer je huisdier zich vreemd gedraagt. Laat je dier ook een bandje dragen waarop staat dat hij aan diabetes lijdt.

Dit bericht is gepost op 15 April 2008 om 08:22 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.