Hoe voed je oudere huisdieren op?

Of je nu net een oud huisdier gekocht hebt of uit het asiel gehaald hebt, of de slechte gewoonten van je ouder wordende huisdier probeert te verbeteren, het is nooit te laat om hem goede manieren aan te leren. Van graven over binnenshuis plassen tot kauwen, allemaal gewoonten waar je, eenvoudiger dan je denkt, komaf mee maakt.

Vasthoudendheid en positieve bevestiging zijn de sleutelbegrippen bij de training van dieren van alle leeftijden. Goed gedrag belonen werkt beter dan slecht gedrag bestraffen. In feite zijn oudere dieren gemakkelijker te trainen dan puppy’s of kittens.

Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining zou voor oudere huisdieren gemakkelijker moeten zijn. Zij hebben een betere controle over zichzelf. Houd je hond in de gaten en zet hem iedere keer dat hij zijn behoefte moet doen buiten. Blijf hem voortdurend aanmoedigen en prijs hem uitgebreid wanneer hij zijn behoefte buiten heeft gedaan. Een oudere kat op de kattenbak laten gaan, gaat gemakkelijker als je hetzelfde soort kattenbakvulling gebruikt als ze bij haar oude baasje gewoon was.

Basiscommando’s

Met snoepjes en complimentjes kun je je huisdier basiscommando’s als ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom’ aanleren. Zorg ervoor dat iedereen in je huishouden dezelfde commando’s gebruikt, zodat je huisdier niet in de war geraakt. Geef je huisdier eenmaal het commando. Als hij niet gehoorzaamt, plaats hem dan zelf in de positie waarin jij hem wilt.

Bijten en graven

Speeltjes zijn niet alleen voor pups en kittens. Ook oudere dieren kunnen wel wat afleiding gebruiken, zodat ze uit verveling niet gaan bijten en graven. Kittens hebben vaker de neiging op je spullen te bijten, maar zij ontgroeien het meestal. Raadpleeg je dierenarts als je oudere kat nog steeds bijt. Misschien heeft ze aanvullend op de training wel medicatie nodig. Houd je huisdier goed in de gaten en zorg ervoor dart hij geen kans heeft om zich te misdragen.

Straffen

Belonen is dus het sleutelwoord. Een huisdier moet je nooit, maar dan ook echt nooit, fysiek bestraffen. Daardoor zou hij uit angst wel eens kunnen bijten of zich agressief gedragen. Gebruik lof en aandacht als je geheime wapens bij de opvoeding van je oude huisdier.

Als je huisdier toch ongewenst gedrag blijft vertonen, breng dan een bezoek aan je dierenarts. Hij kan vaststellen of er geen medische condities aan de basis liggen van het wangedrag van je huisdier. Eventueel kan hij je doorverwijzen naar een gedragstherapeut voor honden en katten.

Dit bericht is gepost op 14 April 2008 om 14:32 uur en is geplaatst in Honden psychologie, Honden training, Huisdieren algemeen, Katten opvoeding.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.