Kat en hond, kan dat samengaan?

Katten en honden zijn natuurlijke vijanden’ hoor je vaak. En wanneer je ze bijeen zet, lijkt dit vaak bevestigd te worden. Al na enkele minuten zitten ze elkaar in de haren.

Toch hoeven katten en honden geen vijanden te zijn. Wanneer ze goed gesocialiseerd worden is samenleven zelfs perfect mogelijk. Ben je er niet van overtuigd dat leven met kat én hond mogelijk is? Lees dan dit artikel en overtuig jezelf van het tegendeel.

Start vroeg

De haat en nijd tussen honden en katten wordt gevoed door de eerdere ervaringen die de dieren met elkaar hadden. Daarom is het erg belangrijk die ervaringen positief te houden met het aanleren van sociale acceptatie. Bij honden ligt de leeftijd om sociale acceptatietechnieken aan te leren tussen de drie en twaalf weken. Bij katten tussen de twee en zeven weken. Vroeg starten is dus de boodschap.

Tijd en geduld

Het kan zijn dat je hond en kat reeds een leeftijd hebben bereikt waarop het aanleren van vroege socialisatie niet meer mogelijk is. Dé gouden raad die we je dan kunnen geven is: ‘heb tijd en geduld’. Stel beide dieren aan elkaar voor van op een afstand, of eventueel achter gesloten deuren, en houd hen onder controle. Wanneer de dieren kalm zijn, moet hun gedrag beloond worden. Wanneer dit proces herhaald wordt, leren de dieren stilaan dat goede dingen gebeuren wanneer ze zich kalm gedragen. Stilaan kan dan de afstand tussen de dieren verkleind en de tijd waarin ze elkaar ontmoeten vergroot worden.

Doe aan preventie

Houd er steeds rekening mee dat incidenten kunnen voorkomen. Aangezien je kat het minst weerstand kan bieden, heeft hij de meeste bescherming nodig. Zorg er daarom voor dat hij zijn eigen vertrouwde én beveiligde plekje in huis krijgt. Zo kan je kat zich, wanneer hij zich bedreigd voelt door je hond, daar terugtrekken, en worden accidenten vermeden. Hoewel je hond fysiek sterker is dan je kat, kan ook hij geblesseerd raken door de klauwen van je kat. Zorg ook hier voor preventie. Dit kan je doen door de nagels van je kat te knippen.

Nieuwe thuis

Zijn je dieren echt te oud om te socialiseren? Of heb je zelf de tijd en de energie niet om in te grijpen? Dan moet je voor een van beide dieren misschien een nieuwe thuis zoeken. Het lijkt een drastische oplossing, maar het kan soms de enige uitweg zijn. Het zal jezelf, én je dieren, heel wat leed besparen.

Dit bericht is gepost op 8 April 2008 om 11:16 uur en is geplaatst in Honden psychologie, Honden training, Katten opvoeding, Katten psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.