Baby op komst? En wat met je huisdier?

“Hoe zal mijn huisdier reageren op onze baby?”, “Mag ik mijn kat houden?” en “Gaat mijn hond niet jaloers zijn?”. Enkele van de vele vragen die door je hoofd spoken als je net weet dat je zwanger bent. Een antwoord op deze en andere vragen vind je hieronder.

Opgepast voor toxoplasmose

Toxoplasmose, je hebt er vast al wel verhalen over gehoord. Het is een parasiet die voorkomt bij katten en voor geboortecomplicaties kan zorgen. Maar ook in rauwe of ongare gerechten kan deze parasiet opduiken. Het is niet nodig je kat uit huis te doen, maar vermijd wel contact met haar uitwerpselen. Laat de kattenbak door iemand anders schoonmaken.

Mocht je tijdens de zwangerschap enig risico gelopen hebben, ga dan naar de dokter voor een bloedonderzoek. Als dan blijkt dat je besmet bent, krijg je medicatie voorgeschreven en zal je baby na de geboorte onderzocht en behandeld worden.

Hoe zal mijn kat of hond reageren?

Dat is moeilijk te voorspellen. In het begin kan het moeilijk zijn voor hem omdat de aandacht -die hij normaal alleen krijgt- verdeeld zal worden. Hij zal dus op verschillende manieren je aandacht proberen te trekken. Een oplossing hiervoor is al wat afstand te nemen van je huisdier voordat de baby er is. Heb je als toekomstige mama een sterke band met je kat, zorg er dan voor dat iemand anders zich meer met het dier bezighoudt.

Mogelijke voorbereidingen

Bij een routineonderzoek kan je je kat eventueel laten steriliseren of castreren. Dieren die deze kleine operatie ondergaan hebben zijn over het algemeen rustiger.

Leer je hond rustig te blijven en alleen op je schoot te komen als je daarvoor teken gegeven hebt.

Laat hem wennen aan het idee dat er binnenkort kinderen zullen zijn. Nodig bijvoorbeeld vrienden uit die al kinderen hebben of neem het dekentje van de baby meebrengen zodat je hond went aan de nieuwe geur.

Leer hem dat hij niet op de babystoel mag hangen of springen.

Installeer een hek voor de kinderkamer, zodat hij niet alleen bij de baby kan.

Na de geboorte

Springt je hond tegen je op als je binnenkomt? Dan zal hij dat nu ook doen, want hij zal blij zijn je terug te zien. Roep niet en duw hem niet aan de kant, maar maak even tijd voor hem. Laat hem zien dat je nog iemand meegebracht hebt waarvoor je zal zorgen, zo kan hij eraan wennen dat je nu ook met de baby bezig zal zijn.

Als hij niet bij de baby wil zijn wanneer jij hem verzorgt, dwing hem dan niet. Je huisdier moet gewoon even wennen en zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Beloon hem daarom regelmatig als hij zich goed gedraagt. In het begin moet je even het evenwicht zoeken, maar met hier en daar wat aanpassingen zal dat zeker lukken na verloop van tijd.

Dit bericht is gepost op 1 April 2008 om 08:59 uur en is geplaatst in Huisdieren algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.