Wat met huisdieren die mee verhuizen?

Verhuizen. Het brengt vaak heel wat stress met zich mee. Niet alleen de verhuis zelf, maar ook de eerste weken in je nieuwe woning zijn even wennen. Het duurt toch wel eventjes voor je je volledig aangepast hebt aan een nieuwe omgeving. En je hond of kat? Hij zal niet alleen meer aandacht vragen maar ook je geduld op de proef stellen. Om de overgang makkelijker te laten verlopen, geven we een aantal tips.

Hou je kat binnenshuis

Laat je kat zich meteen thuis voelen en maak een ruimte vrij waarin hij zich kan nestelen. Leg zijn speeltjes, drink- en eetbakje, kussen en andere spulletjes op één vaste plaats. Leer hem dat daar vanaf nu zijn nieuwe plekje is.

Katten bakenen buitenshuis normaal een eigen territorium af. Maar zolang je kat niet buiten komt, kan hij dat ook niet doen. Hierdoor zal hij eraan wennen binnen te blijven. Nog een reden om hem binnen te houden? Deze katten leven vaak gezonder en langer dan hun soortgenootjes die wel naar buiten kunnen.

Herkenningspunten voor je hond

Je hond zal zich, net zoals een kat, sneller aanpassen als je hem een vast plekje geeft. Zet hier zijn eigen eet- en drinkbak, mand(je) en speelgoed. Hij zal die zaken herkennen en daarom zal de aanpassing voor hem wat makkelijker verlopen. Werk je volledige dagen of ga je langere tijd niet thuis zijn? Overweeg het dan eens om je dier naar een hondendagverblijf te brengen.

Dierenarts

Probeer zo snel mogelijk op zoek te gaan naar de dichtstbijzijnde dierenarts. Stippel meteen ook de kortste weg uit, want in geval van nood kan het wel eens het leven van je huisdier redden.

Veiligheid voor alles

Een ongelukje is vaak snel gebeurd. Let er daarom op dat er geen giftige producten (zoals insecticide, medicatie, sommige planten of schoonmaakmiddelen) binnen het bereik van je kat of hond staan. Als je kookt, hou je huisdier dan uit de buurt van het vuur en het kokend water.

Speeltjes zijn leuk, maar geef hem geen te kleine balletjes of botten waarin hij kan stikken. Ten slotte, zorg ervoor dat je huisdier niet kan weglopen of gestolen kan worden. Laat hem dus niet alleen achter op je balkon en plaats een stevig hek in de tuin.

Onvoorziene omstandigheden

Deze tips kunnen je misschien al een eind op weg helpen. Maar denk eraan: waar je ook woont, er kunnen altijd onverwachte omstandigheden opduiken. Probeer in geval van nood (een brand, overstroming, aardbeving, enz.) steeds klaar te staan om je huisdier te helpen.

Dit bericht is gepost op 1 April 2008 om 09:18 uur en is geplaatst in Honden psychologie, Huisdieren algemeen, Katten psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.