Wat je moet doen bij vlooien en teken

Veel honden- en kattenbezitters kennen het wel. Na een namiddag buiten spelen, komt je favoriete viervoeter met vlooien of teken thuis. Hoewel je in iedere supermarkt of dierenspeciaalzaak middeltjes kan kopen, is het niet altijd even gemakkelijk om in te schatten wat doeltreffend en/of veilig is. Het is belangrijk om de bijsluiter goed te lezen of advies te vragen aan je dierenarts. Sommige producten kunnen namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom kan je het best je huisdier het hele jaar lang beschermen tegen vlooien en teken. Een efficiënte preventiemethode is knoflookpoeder, maar je kan ook knoflookoliën gebruiken. Als je dit onder het eten van je huisdier doet, zal hij veel minder kans hebben op deze parasieten.

De producten en hun effecten

Indien jouw dierlijke vriend er toch in slaagt om vlooien of teken op te lopen, word je soms verplicht om chemische producten te gebruiken. Het gevaar zit in de insecticide die organofosfaten bevat. Dat is een chemische stof die gevaarlijk kan zijn voor mens en dier.

Het is aan te raden eerst je huisarts te raadplegen om de effecten van de producten te overlopen. Sommige stoffen kunnen erg schadelijk zijn voor jonge kinderen. Ook voor dieren zijn bepaalde stoffen bedreigend, ze kunnen ongewild de stoffen innemen door bijvoorbeeld hun vacht te likken.

Neem geen risico’s

Vooraleer je je huisdier behandelt met chemische insecticide, kunnen we je de volgende tips nog even meegeven. Houd hiermee rekening als je beslist je huisdier te behandelen tegen vlooien of teken.

Vergeet niet dat er altijd huishoudmiddeltjes zijn die soms evenveel effect hebben als insecticiden.
Schakel bij de minste twijfel een dierenarts in, hij/zij zal je met plezier helpen om op de meest effciënte manier van de parasieten af te geraken.
Als je een product koopt, lees dan grondig de bijsluiter en let op eventuele gevaren.
Houd de stoffen uit de buurt van kwetsbare groepen: kinderen, ouderen, zwangere vrouwen…
Dieren zijn onderling erg verschillend, gebruik dus geen middelen voor honden op katten of vice versa.

Dit bericht is gepost op 26 March 2008 om 17:20 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Honden verzorging, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid, Katten verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.