Kies het perfecte huisdier voor jou en je gezin

Velen onder ons herinneren zich hun huisdier nog als hun trouwe jeugdvriend. Hij leerde je vriendschap en verantwoordelijkheid, niet alleen voor dieren maar ook voor andere mensen. Nu je zelf een gezin hebt, wil je natuurlijk hetzelfde voor jouw kinderen. Maar welk dier past nu het beste bij jouw gezin en wat is de beste leeftijd voor kinderen om een huisdier te introduceren?

De beste startsituatie

De belangrijkste vraag die je voor ogen moet houden: is mijn kind klaar voor een huisdier? Sommige experts plakken hier een leeftijd op, namelijk 6 jaar. Als ouder weet je zelf het beste wanneer je kind klaar is. Zodra je kind genoeg naar jou luistert, kan je hem of haar al voorstellen aan huisdieren.

Een tip: ga eens langs bij kennissen met een huisdier en kijk hoe je kind reageert. Test dan of je kind nog naar jou luistert met een dier in de buurt.

Het ideale huisdier

Samen met je gezin beslis je of je een klein of groot huisdier wil. Vergeet daarbij niet dat kleine dieren zoals vissen, vogels of hamsters in vergelijking met grote dieren bijna evenveel onderhoud nodig hebben.

Indien je voor een hond gaat, kies dan welk ras en welke leeftijd het dier moet hebben. Als je hond met kinderen moet omgaan, selecteer je best een rustig en sociaal ras. Zorg er voor dat het dier voldoende aandacht, eten en medische zorg krijgt. Zo minimaliseer je de kans op agressief gedrag.

De leeftijd van een nieuwe hond is een hekelpunt. Sommige gezinnen gaan resoluut voor een pup omdat een jong dier beter integreert in het gezin en van jongs af aan leert luisteren. Maar een kalm ouder dier adopteren, kan soms de veiligste keuze zijn. Oudere dieren hebben zich mogelijk al bewezen in het rustig omgaan met kinderen. Jongere honden zijn meestal fragiel en wispelturig.

Samenleven met je huisdier

Om je kinderen en huisdier(en) goed te laten opschieten, is begeleiding is van een volwassene (zeker in het begin) noodzakelijk. Leer je kinderen dat dieren ook grenzen hebben en je ze met respect moet behandelen. Laat je kinderen ook actief meehelpen in de verzorging van de dieren. Zo krijgen ze meer verantwoordelijkheid en leren ze respect te hebben voor dieren. Daardoor krijgen ze een uitstekende relatie met de huisdieren.

Dit bericht is gepost op 26 March 2008 om 17:10 uur en is geplaatst in Huisdieren algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.