De voordelen van een huisdier

Ongeveer 15.000 jaar geleden begon de mens met het houden van huisdieren. Het schoolvoorbeeld van moderne huisdieren is natuurlijk de hond, een afstammeling van wolven. Tot vandaag zijn honden wereldwijd het favoriete huisdier. Maar waarom houden we eigenlijk huisdieren? Wat zijn de voordelen voor ons en welke invloed hebben dieren op ons sociaal leven?

Mentale voordelen

Huisdieren kiezen we al geruime tijd om hun gezelschap, maar dit is niet hun enige voordeel. Mensen met huisdieren zoals honden en katten hebben een veel actiever leven. Een huisdier houden helpt onrechtstreeks om overtollige vetrolletjes te verbranden en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben huisdieren een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Zo stimuleren dieren het leerproces van kinderen en ontwikkelen ze bovendien gemakkelijker sociale vaardigheden.

Bovendien bieden huisdieren ook psychologische voordelen: angst, eenzaamheid en depressie nemen af of verdwijnen zelfs volledig. Tevens zorgen huisdieren voor enorme affectie en vangen ze een deel van de behoefte om fysiek contact op.
Het is natuurlijk green aanrader uw pillenvoorraad door het toilet te jagen, maar vergeet niet dat huisdieren zowel fysieke als mentale problemen kunnen verhelpen.

Sociale impact

Voor zij die denken dat huisdieren enkel werk en opofferingen vergen, jullie hebben het fout. Het is niet moeilijk om de sociale voordelen van onze dierlijke huisgenoten te vinden. Voor zowel families als vrijgezellen kunnen huisdieren (vooral honden) een ongekende verandering in het sociale leven teweegbrengen.

Uit onderzoek blijkt dat sociale contacten tussen mensen onderling erop vooruit gaan, zowel bij jonge gezinnen als in bejaardentehuizen. Het enige wat je nodig hebt, is een huisdier in de kamer. Het maakt zelfs niet uit welk soort dier het is, zelfs bij goudvissen en kleine vogels is er een merkbaar resultaat.

Maar ook voor vrijgezellen heeft een huisdier een positieve invloed op het sociale leven. Doordat je verplicht wordt om voor je huisdier te zorgen, kom je in contact met nieuwe mensen. Wie weet kan je huisdier je zelfs de partner van je dromen bezorgen…

Een vriend door dik en dun

Eigenlijk weten we allemaal dat we ons beter voelen in de buurt van onze huisdieren. Als we na een zware dag thuiskomen en onze trouwe viervoeter of geschubde vriend kijkt ons weer met die liefdevolle blik aan. Dan kunnen we niet anders dan toegeven dat de dag alweer een beetje beter is.

Kortom, je hebt geen excuus meer om geen huisdier in huis te nemen. Je zal er gezonder op worden en er een bloeiend sociaal leven aan overhouden. Dus als je nog eens de rommel van je favoriete huisdier aan het opruimen bent, denk dan maar aan alle rommel die hij voor jou opruimt.

Dit bericht is gepost op 26 March 2008 om 16:58 uur en is geplaatst in Huisdieren algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.